Portal 072info

Ako ćete ploviti gumenim čamcem iz Neuma u susjedni Klek, morate prvo ići do Ploča

Ukoliko brodom ili čamcem želite iz Neuma otići do susjednog Kleka, morat ćete prvo proći graničnu kontrolu u Neumu, potom se odvesti do najbliže Lučke kapetanije u Hrvatsku i onda se vratiti natrag u Klek. Jednaka pravila važe i po povratku iz Kleka u Neum. Tamo će svim putnicima pregledati dokumente, udariti pečat u pasoše i odobriti ili odbiti uplovljavanje u vode ispred Kleka.

Najbliža Lučka kapetanija u Hrvatskoj nalazi se u tridesetak kilometara udaljenim Pločama. Jedna od logičnih opcija je i vožnja brodom ili čamcem preko mora do Trpnja, ali tamo nisu nadležni za granicu prema BiH. Svaki strani brod ili jahta koji želi uploviti u Neumski zaljev također mora prvo proći kontrolu u Pločama.

Granični prijelaz kod pontona

Iz Granične policije BiH navode da je u Zakonu o graničnoj kontroli BiH propisano da je “komandant teretnog ili putničkog broda u međunarodnom saobraćaju, kao i vođa jahte ili brodice namijenjene razonodi ili sportu u međunarodnom saobraćaju koji uplovi u teritorijalno more BiH dužan pristati u luku u kojoj se nalazi pomorski granični prijelaz radi obavljanja granične kontrole”.

– Strana plovila za razonodu ili sport mogu krstariti i zaustavljati se u obalnom moru BiH, kao i na rijekama gdje se odvija međunarodna plovidba, ako dobiju odobrenje za to. Odobrenje izdaje najbliža lučka kapetanija, uz saglasnost mjesno nadležne jedinice Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, nakon uplovljavanja stranog plovila u domaće vode – pojasnio je za Faktor načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija.

Slično propisuje i hrvatsko zakonodavstvo. Međutim, Neumu bliže lučke kapetanije ili njene ispostave u Hrvatskoj nema, u konkretnom slučaju, ona nije formirana u Kleku gdje ne postoji ni jedan takav granični prelaz. Što se tiče Bosne i Hercegovine, u Neumu postoji Lučka kapetanija. Luke, međutim, nema pa nema ni vezova već je moguće samo se usidriti pred Neumom, kao ni trajnoga graničnog prelaza.

– Ukoliko se radi o plovilu registriranom u BiH i ako isto isplovljava iz teritorijalnih voda BiH, potrebno je da se prije isplovljavanja obave granične provjere putnika i plovila na privremenom graničnom prelazu za pomorski saobraćaj u Neumu, na lokaciji – ponton koji koristi Granična policija BiH ispred objekta JP Šume Herceg-Bosne Mostar – naveo je Samardžija. Ista procedura propisana je i ukoliko domaće plovilo uplovljava u teritorijalne vode BiH.

– Ukoliko se radi o stranom plovilu, ono je dužno pribaviti odobrenje koje izdaje lučka kapetanija u Neumu, nakon što uplovi u domaće vode BiH i pristane na gore navedeno mjesto za obavljanje graničnih provjera, ili na drugom mjestu koje bude određeno ukoliko ne može iz nekog razloga (npr. tehnički razlog) pristati na to mjesto – kazao je Samardžija i dodao da strani brodovi sve informacije mogu dobiti u Lučkoj kapetaniji Neum. Granične provjere stranih brodova vrše se na istom privremenom graničnom prelazu, odnosno pontonu u Neumu.

Neisplativo za Hrvatsku

Granična policija BiH ustrojena je pri Ministarstvu sigurnosti BiH. U Hrvatskoj je ona dio Ministarstva unutarnjih poslova. Što se tiče konkretno pitanja prelaska pomorske granice prema Bosni i Hercegovini, odnosno Neumu, za Faktor su iz MUP-a RH i njihove Policijske uprave dubrovačko-neretvanske tek kratko kazali da je njihovim zakonom jasno propisano da “Policijska postaja Ploče nadzire privremeno razgraničenje na moru s Bosnom i Hercegovinom i pomorski granični prijelaz Ploče”.

Važno je naglasiti i da je radno vrijeme ove kapetanije od 7 do 15 sati, s tim što je pauza od 10 do 10.30. Što se tiče ispostava Lučke kapetanije Ploče, postoji samo jedna, ona u Metkoviću.

Teško je očekivati da će Hrvatska izdvojiti sredstva i formirati još jednu ispostavu s barem privremenim graničnim prelazom negdje bliže Neumu. Eventualnu ispostavu može osnovati Vlada RH, ali to iziskuje i određena novčana sredstva.

Prema hrvatskom Zakonu o lučkim kapetanijama, ispostave se ne bave samo prijavom dolaska i odlaska stranih jahti i brodica i nadzorom utovara i istovara tereta kao i ukrcaja i iskrcaja putnika, već i nadzire fizički (patrolnim brodovima, radarom i slično) kretanje i sidrenje brodova. Uz to mora vršiti i meteorološka mjerenja te imati tomove koji će učestvovati u traganju i spašavanju ljudskih života i imovine na moru.

Faktor.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box