Portal 072info

Ako ćete ploviti gumenim čamcem iz Neuma u susjedni Klek, morate prvo ići do Ploča

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukoliko brodom ili čamcem želite iz Neuma otići do susjednog Kleka, morat ćete prvo proći graničnu kontrolu u Neumu, potom se odvesti do najbliže Lučke kapetanije u Hrvatsku i onda se vratiti natrag u Klek. Jednaka pravila važe i po povratku iz Kleka u Neum. Tamo će svim putnicima pregledati dokumente, udariti pečat u pasoše i odobriti ili odbiti uplovljavanje u vode ispred Kleka.

Najbliža Lučka kapetanija u Hrvatskoj nalazi se u tridesetak kilometara udaljenim Pločama. Jedna od logičnih opcija je i vožnja brodom ili čamcem preko mora do Trpnja, ali tamo nisu nadležni za granicu prema BiH. Svaki strani brod ili jahta koji želi uploviti u Neumski zaljev također mora prvo proći kontrolu u Pločama.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Granični prijelaz kod pontona

Iz Granične policije BiH navode da je u Zakonu o graničnoj kontroli BiH propisano da je “komandant teretnog ili putničkog broda u međunarodnom saobraćaju, kao i vođa jahte ili brodice namijenjene razonodi ili sportu u međunarodnom saobraćaju koji uplovi u teritorijalno more BiH dužan pristati u luku u kojoj se nalazi pomorski granični prijelaz radi obavljanja granične kontrole”.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Strana plovila za razonodu ili sport mogu krstariti i zaustavljati se u obalnom moru BiH, kao i na rijekama gdje se odvija međunarodna plovidba, ako dobiju odobrenje za to. Odobrenje izdaje najbliža lučka kapetanija, uz saglasnost mjesno nadležne jedinice Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, nakon uplovljavanja stranog plovila u domaće vode – pojasnio je za Faktor načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija.

Slično propisuje i hrvatsko zakonodavstvo. Međutim, Neumu bliže lučke kapetanije ili njene ispostave u Hrvatskoj nema, u konkretnom slučaju, ona nije formirana u Kleku gdje ne postoji ni jedan takav granični prelaz. Što se tiče Bosne i Hercegovine, u Neumu postoji Lučka kapetanija. Luke, međutim, nema pa nema ni vezova već je moguće samo se usidriti pred Neumom, kao ni trajnoga graničnog prelaza.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

– Ukoliko se radi o plovilu registriranom u BiH i ako isto isplovljava iz teritorijalnih voda BiH, potrebno je da se prije isplovljavanja obave granične provjere putnika i plovila na privremenom graničnom prelazu za pomorski saobraćaj u Neumu, na lokaciji – ponton koji koristi Granična policija BiH ispred objekta JP Šume Herceg-Bosne Mostar – naveo je Samardžija. Ista procedura propisana je i ukoliko domaće plovilo uplovljava u teritorijalne vode BiH.

– Ukoliko se radi o stranom plovilu, ono je dužno pribaviti odobrenje koje izdaje lučka kapetanija u Neumu, nakon što uplovi u domaće vode BiH i pristane na gore navedeno mjesto za obavljanje graničnih provjera, ili na drugom mjestu koje bude određeno ukoliko ne može iz nekog razloga (npr. tehnički razlog) pristati na to mjesto – kazao je Samardžija i dodao da strani brodovi sve informacije mogu dobiti u Lučkoj kapetaniji Neum. Granične provjere stranih brodova vrše se na istom privremenom graničnom prelazu, odnosno pontonu u Neumu.

Neisplativo za Hrvatsku

Granična policija BiH ustrojena je pri Ministarstvu sigurnosti BiH. U Hrvatskoj je ona dio Ministarstva unutarnjih poslova. Što se tiče konkretno pitanja prelaska pomorske granice prema Bosni i Hercegovini, odnosno Neumu, za Faktor su iz MUP-a RH i njihove Policijske uprave dubrovačko-neretvanske tek kratko kazali da je njihovim zakonom jasno propisano da “Policijska postaja Ploče nadzire privremeno razgraničenje na moru s Bosnom i Hercegovinom i pomorski granični prijelaz Ploče”.

Važno je naglasiti i da je radno vrijeme ove kapetanije od 7 do 15 sati, s tim što je pauza od 10 do 10.30. Što se tiče ispostava Lučke kapetanije Ploče, postoji samo jedna, ona u Metkoviću.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Teško je očekivati da će Hrvatska izdvojiti sredstva i formirati još jednu ispostavu s barem privremenim graničnim prelazom negdje bliže Neumu. Eventualnu ispostavu može osnovati Vlada RH, ali to iziskuje i određena novčana sredstva.

Prema hrvatskom Zakonu o lučkim kapetanijama, ispostave se ne bave samo prijavom dolaska i odlaska stranih jahti i brodica i nadzorom utovara i istovara tereta kao i ukrcaja i iskrcaja putnika, već i nadzire fizički (patrolnim brodovima, radarom i slično) kretanje i sidrenje brodova. Uz to mora vršiti i meteorološka mjerenja te imati tomove koji će učestvovati u traganju i spašavanju ljudskih života i imovine na moru.

Faktor.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6