“Ako gorivo poskupi deset feninga, u prodavnicama sve skoči za pola marke. Godinama kupujem u istoj mesnici i prije nekoliko dana sebi nisam mogla da dođem kad sam vidjela koliko sam zapravo malo mesa uzela za 50-60 KM”

Litar mlijeka je juče bio marku i sedamdeset, danas je dvije marke. Litra ulja je gotovo sedam maraka. Pakovanje toalet papira koje traje dvije nedjelje je deset maraka. Gorivo više ne smijem ni da gledam, jer znam: ako ono poskupi deset feninga, u prodavnicama će sve da poskupi bar pola marke.

Ovo za Oslobođenje kaže Banjolučanka Nina Tatić, jedna od mnogih koja ne zna kako da se bori sa svakodnevnim poskupljenjima. Prije godinu je, kaže ona, u lokalnom marketu za stotinu maraka mogla da kupi “tri kese robe”, a sad jedva da napuni jednu.

  • Godinama kupujem u istoj mesnici i prije nekoliko dana sebi nisam mogla da dođem kad sam vidjela koliko sam zapravo malo mesa uzela za 50-60 maraka. Sada je riba jeftinija od mesa. Kako je moguće da je kilogram pastrmke jeftiniji od kilograma pilećeg bijelog mesa? Ne znam da li će ovo ikada stati, ali znam da bismo mi mogli ako ovo ne prestane, kaže Nina.

I zaista – prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, sindikalna potrošačka korpa u maju ove godine iznosila je 2.200 KM. Prosječna plata je ovu korpu pokrivala samo – do pola. Porodice u Srpskoj najviše novca u maju su trošile na prehranu (952 KM), potom za stanovanje i komunalne usluge (581 KM), te za tekuće održavanje domaćinstva (113 KM).

  • Nabavka obuće i odjeće u maju koštala je 159 KM, higijena i njega zdravlja 95 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 85 KM. Prosječna neto plata u RS-u isplaćena u maju iznosi 1.105 KM i veća je za 11 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u aprilu, podaci su Saveza sindikata RS-a.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mart 2022. iznosi 2.448 KM i ona je za 342 KM skuplja od sindikalne potrošačke korpe u istom mjesecu prošle godine. Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za januar iznosila je 1.045 KM i to je ujedno posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 43,18 posto.

Source

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE