AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Obično smo opterećeni rokom trajanja jer ne želimo bacati namirnice. Na našu sreću postoje proizvodi koji mogu trajati zauvijek. Kad god konzumirate namirnice kojima je istekao rok, izlažete sebe i svoje bližnje riziku. Na sreću, postoje proizvodi koji nemaju rok trajanja pa se ne morate brinuti smijete li ih jesti kad ste ih kupili i jeste li zapisali kad ističe rok.

Bright Side sastavio je listu od deset proizvoda koji, ako pravilno skladištite, mogu trajati zauvijek.

Riža

Najbolja temperatura za skladištenje riže je 4,5 stepeni Celzijusa ili više. Najbolje je rižu držati u plastičnim kutijama za hranu ili u staklenim teglama. Jedno istraživanje pokazalo je da ovako spakirana riža može stajati do 30 godina i neće izgubiti aromu ni nutritivnu vrijednost. Važno je spomenuti i da su za istraživanje korištena dva tipa riže: parboiled (dobiva se posebnom obradom da bi na kraju sačuvala više vitamina) i polirana riža.

Mlijeko u prahu

Mlijeko u prahu koje je proizvedeno prema svim zdravstvenim standardima može stajati duže vremena, pri čemu neće izgubiti svoju nutritivnu vrijednost. Naravno, kao i kod riže, jako je važno mlijeko staviti u odgovarajuću kutiju.

Soja umak

Soja umak može stajati tri godine nakon što otvorite bocu. Ako se nalazi u odgovarajućoj boci, soja umak može trajati još duže, ali sve ovisi o tome kakav je tip umaka u pitanju, kako je procesuiran, proizveden, koje je kvalitete i temperature skladišta u kojem se nalazi.

Soja umak visoke kvalitete može se napraviti samo procesom prirodne fermentacije. Taj proces može trajati nekoliko mjeseci, ali i dvije godine. Samo ovaj tip soja umaka može trajati više od tri godine. Zato biste trebali obratiti pažnju na određene brendove koji dodaju hemikalije kako bi ubrzali proces fermentacije.

Javorov sirup

Prema Udruzi proizvođača javorovog sirupa iz Massachusettsa, neotvorena boca javorovog sirupa može stajati zauvijek. Čak i nakon otvaranja, možete ga koristite nekoliko godina, ako ga držite u hladnjaku.

Grah

Istraživači s jednog britanskog univerziteta otkrili su da grah nakon 30 godina stajanja promijeni vizuelni izgled, ali je i dalje prihvatljiv za korištenje u slučajevima nužde. Zaključili su da, kako bi trajao toliko dugo, mora se skladištiti u staklenim teglama.

So

So je mineral, ne proizvod, zato se ne može pokvariti. Naravno, mineral vrlo brzo upija vodu pa se tokom vremena pretvori u veliki kamen. Na kraju krajeva, so zauvijek ostaje so.

Važno je zapamtiti da jodirana sol ima rok trajanja (jednu godinu). Tokom tih godinu dana, jod uglavnom isparava i so gubi svoju kvalitetu, iako je vi i dalje možete koristiti kao običnu so za ručak.

Jaka alkoholna pića

Alkoholna pića poput votke, viskija, ruma i konjaka, nemaju rok trajanja. Važno je da ih držite pravilno zatvorene, na hladnom i tamnom mjestu.

Alkoholno sirće

Alkoholno sirće još je jedan proizvod koji nema rok trajanja, ali ga morate pravilno skladištiti. Ako želite da vam sirće dugo traje, najbolji način da ga sačuvate je da ga držite u njegovoj originalnoj boci, na hladnom i tamnom mjestu, što dalje od izvora topline.

Šećer

Kao i so, šećer može dugo trajati, pogotovo ako ga držite u odgovarajućoj posudi. Šećer kao i so, upija vodu iz zraka i pretvara se u kamen, ali ne gubi svoj kvalitet. Šećer u prahu i smeđi šećer, ako se pravilno čuvaju, mogu trajati dugo.

Med

Med je jedinstvena namirnica koja može trajati zauvijek, zahvaljujući svom hemijskom sastavu koji otežava rast bakterija. Ako kupite zapečaćene tegle s medom, možete biti potpuno sigurni da se on neće pokvariti jer neće doći u kontakt sa zrakom i vodom.

Dok su iskopavali jednu od egipatskih piramida, arheolozi su otkrili nekoliko tegli s medom. Procijenili su da je med star između dvije i tri hiljade godina. Arheolozi su ga otvorili i probali, bio je savršeno jestiv. Nekoliko godina kasnije u Americi, pronađen je med star 5.500 godina.

Klix.ba