Ako imate ove simptome covida-19, trebate se javiti liječniku

shutterstock 1680932836 750x500 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Najčešći simptomi Covida-19 su vrućica, kašalj, gubitak mirisa i okusa, umor i bol u tijelu. Neke osobe koje se zaraze koronavirusom nemaju nikakve simptome, a neke osobe trebaju medicinsku skrb i opskrbu kisikom.

Nedostatak daha i kisika također su jedan od simptoma koje uzrokuje covid-19. Terapija kisikom nije potrebna svakom pacijentu, no neki znakovi mogu sugerirati da osoba treba liječničku pomoć. Naime, pacijent pozitivan na covid-19 treba hospitalizaciju kada znakovi postanu kritični i počnu utjecati na vitalno funkcioniranje.

Što je zasićenje kisikom?

U takvom trenutku važno je znati što je zasićenje kisikom i kada je pravi trenutak za zatražiti liječničku pomoć.

Zasićenost kisikom odnosi se na razinu (postotak) oksigeniranog hemoglobina u krvi koji se transportira iz pluća u različite organe i pomaže u održavanju vitalnog funkcioniranja. Očitanja iznad 94 smatraju se zdravima.

Međutim, covid može utjecati na opskrbu kisikom i takvo stanje se smatra ozbiljnim i teškim oblikom bolesti. Virus SARS-CoV-2 može uzrokovati široko rasprostranjenu upalu u plućima i prsnoj šupljini, što može utjecati na opskrbu kisikom krvi u tijelu.

Iako se razine zasićenja kisikom između 94-100 smatraju zdravima, očitanja ispod 94 mogu dovesti do hipoksemije, što može dovesti do daljnjih problema. Očitanja koja stalno padaju ispod 90, smatraju se znakovima upozorenja i sugeriraju da bi osoba trebala medicinsku pomoć.

Kada je pacijentu potrebna terapija kisikom?

Nedostatak daha, poteškoće s disanjem, bolovi u prsima znakovi su da postoji nedostatak kisika. Kod nekih osoba nedostatak daha i kisika mogu zakomplicirati respiratornu infekciju, utjecati na vitalne organe i na redovno funkcioniranje. Također se može javiti sindrom akutnog respiratornog distresa (ARDS), koji zahtijeva pomoć.

U određenoj mjeri osoba može tretirati nedostatak kisika i respiratorne simptome i kod kuće. Nekoliko je čimbenika koji određuju kada je pacijentu potrebna hospitalizacija, a evo o kojim je čimbenicima riječ.

Razina kisika ispod 91 tijekom sat ili dva

Razina kisika u krvi iznad 95 smatra se dobrom. Očitanja između 91-94 treba pažljivo promatrati. Međutim, osoba bi trebala potražiti pomoć ako razina kisika padne ili se stalno drži ispod oznake 91.

Plavičaste usne i promjena boje u licu

Plavičaste usne, promjena boje u licu ili udovima znakovi su za uzbunu koji mogu sugerirati da se stanje zakomplicirali. Usne mogu poprimiti plavu boju kada je razina kisika u krvi izuzetno niska. Kada su očitanja normalna, naša koža i usne imaju zdravu ružičastu boju, no ako su razine kisika preniske, koža može postati blijeda, hladna na dodir, a usne mogu poprimiti plavičastu boju.

Bol u prsima i plućima

Ako razine kisika nastave padati, to može biti ozbiljan znak opasnosti. Times of India prenosi da bi pacijenti trebali zatražiti hitnu medicinsku pomoć ako se pojave neki od ovih simptoma:

bol u prsima ili plućima,

kratkoća daha,ustrajni bol i pritisak u prsima,

neprekidan kašalj,

probadajuća glavobolja.

Ovi znakovi smatraju se znakovima upozorenjima i stoga ih ne biste trebali ignorirati.