Ako nas vlast ponovo ne obmane: BiH bi Pfizerove vakcine mogla dobiti 18. januara?

vakcina eu
03.12.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ilustracije Pfizer i Moderna cjepiva protiv virusa Covid-19. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Bosna i Hercegovina između nabavke vakcine i nadležnosti. I dalje je neizvjesno kada dolaze prve vakcine u našu zemlju. Doktori medicine i stomatologije negoduju. Sindikat doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine traže hitan sastanak sa nadležnim entitetskim i kantonalnim ministrima.

Jučer se u javnosti pojavila informacija da će prve vakcine u BiH stići krajem januara, odnosno početkom februara.

“Kap koja je prelila čašu je vakcinacija koja je krenula u regiji još prošli mjesec, dakle prošle godine. Vakcinacija je krenula u Srbiji, Hrvatskoj, počinju u Kosovu, Sjevernoj Makedoniji. Mi smo u novembru trebali znali kada će vakcina stići u bosnu i Hercegovinu”, rekao je za FTV predsjednik Sindikata Rifat Rijad Zaid.

Zaid pojašnjava da COVAX mehanizam znači vakcinacija samo vakcinom koju odobri Svjetska zdravstvena organizacija, a trenutno je to samo Pfizerova vakcina. Međutim, COVAX mehanizam još nema potpisan ugovor sa Pfizerom.

“Ovo što i ako dođe, navodno 18. januara, u našu zemlju će biti Pfizerova vakcina. Ako nas vlast obmane, pokazat će da su prevaranti”.

Najave Republike Srpske da će nabaviti rusku vakcinu Zaid naziva političkim igrama kojima nije mjesto u zdravstvu.

“Politika je pokazala svoju nesposobnost time što nije uspjela da nabavi vakcinu. Trebali su već u oktobru potpisati ugovor sa najizglednijim proizvođačima vakcina, a to su Pfizer i Moderna. To bi nam omogućilo da sredinom decembra krenemo sa vakcinacijom najugroženijih kategorija stanovništva i zdravstvenih radnika”.

Navodi i kako neusvajanje zakona o reprezentativnosti Sindikata indirektno utiče na pandemiju.

“Usvajanje tog zakona bi dalo određenu sigurnost doktorima, a njegovim neusvajanjem im se samo poručuje da odu tamo gdje nije BiH”.

O navodima da se već pravi spisak za vakcinaciju – kaže da su prioritet svi zdravstveni radnici, građani stariji od 65 godina i hronični bolesnici.