Portal 072info

Ako ovako nastavi sa natalitetom: BiH će za 35 godina izgubiti 730 hiljada stanovnika

Prema izvještaju UN-a o kretanju populacije, u 48 zemalja će doći do drastičnog pada broja stanovništva, piše novinska agencija Patria. 

Prema ovim podacima UN očito zna rezultate našeg popisa, pa po tim podacima u BiH trenutno živi 3 miliona i 810 hiljada stanovnika, od čega je milion i 914 hiljada žena i milion 896 hiljada muškaraca.

Dakle, u BiH je 18 hiljada žena više nego muškaraca. Nažalost, u ovim predviđanjima o drastičnom padu broja stanovnika je i Bosna i Hercegovina.

Očekuje se da će do 2050. godine stanovništvo u nekoliko evropskih zemalja biti smanjeno za više od 15 procenata.  Među tim zemljama su i Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija.

BiH će dakle, do 2050. godine izgubiti oko 730 hiljada stanovnika i imati nešto više od 3 miliona. Predviđanja su da će se u BIH do 2100. godine prepoloviti stanovništvo, sa sadašnjih 3,81 milion na 1,919 miliona.

Srbija će, recimo, izgubiti preko 3,5 miliona stanovnika do 2.100 godine. Čitav Balkan je kritičan. Naravno sve su ovo predviđanja, koja podrazumijevaju tendencije u identičnim okolnostima. Ono što država uradi na natalitetu, stvaranju drugačijih uvjeta, prije svega ekonomskih, može promijeniti ove kritične negativne trendove.            

nap.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box