“Ako se ne budemo ponašali solidarno, Putin će stići tamo gdje je bio Hitler”

Bivši predsjednik Poljske Lech Walesa kazao je ranije kako svijet, u slučaju da Rusija napadne Kijev, mora napasti Moskvu. Sada, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, Walesa je u intervjuu za bugarsku Novu pojasnio svoj stav i upitao: Zašto moramo umrijeti?.

Walesa je ranije s drugim veteranima uputio pismo ukrajinskim prijateljima u kojima je poručeno da će “učiniti sve što mogu da spriječe da Ukrajinci budu sami u ovom ratu” i poželio “ukrajinskom narodu pobjedu u ovom ratu”.

Marina Tsekova: Ranije ste rekli da ako Rusija napadne Kijev, svijet mora da napadne Moskvu. Da li još uvijek vjerujete u to?

Lech Walesa: Problem je u tome što moramo postići dogovor sa Putinom o tome kako ćemo nastaviti borbu. Ako će biti kako on sugeriše – ako će Rusija koristiti tenkove, projektile i nastavlja rat – onda možemo razmišljati o vojnoj akciji. I neće imati nikakve šanse, jer mi imamo mnogo više moći. Samo se pitam zašto moramo umrijeti? Zato predlažem da idemo mudro, kao što bi trebalo u 21. vijeku, a ne, kao u srednjem vijeku, da koristimo oružje i tenkove za rješavanje problema.

Marina Tsekova: Od koga i od čega zavisi sloboda Ukrajine u ovom trenutku?

Lech Walesa: O solidarnosti ostatka svijeta. Ako budemo jedinstveni, odlučni, onda će Putin biti primoran da to pitanje riješi mirnim putem.

Ako se ne ponašamo solidarno, stići će tamo gdje je bio Hitler – uništiti i osvojiti svijet.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE