Ako se niste vakcinisali, vjerovatnoća smrti od koronavirusa je 11 puta veća

404cfb64c39cfb56ece8c2560dcc7967 jpg pagespeed ce NMYWWeYtJw
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vjerovatnost da će osobe koje nisu vakcinisane završiti u bolnici zbog komplikacija povezanih s koronavirusom deset je puta veća u poređenju s potpuno vakcinisanm pojedincima, a istovremeno je vjerovatnost da će nevakcinisani umrijeti od covida jedanaest puta veća u odnosu na vakcinisanje, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na temelju triju istraživanja.

Njima je utvrđeno i da je vjerovatnost da će se nevakcinisani zaraziti pet puta veća u odnosu na vakcinisane, te je deset puta manja mogućnost da se vakcinisani razbole tako teško da im je potrebna hospitalizacija, također u odnosu na vakcinisane osobe, prenosi američki nacionalni javni radio (NPR).

CDC je proučavao slučajeve covida, hospitalizacija i smrti u 13 saveznih država.

– Istraživanjem nudimo dodatne dokaze o snazi vakcine. I kao što potvrđujemo jednom studijom za drugom – vakcinacija djeluje – kazala je Rochelle Walensky, direktorica CDC-a.

No istraživanja, čiji se rezultati temelje na podacima prikupljenim među 600.000 Amerikanaca od 4. aprila do 17. jula, pokazala su da djelotvornost vakcina pada otkako je delta varijanta postala dominantna. Jedno objašnjenje bi moglo biti postupno slabljenje imuniteta, a drugo da delta na dovitljiviji način uspijeva izbjeći zamke imunog sistema. No može se raditi i o kombinaciji dviju pretpostavki.

Rezultati studije pokazali su da je u borbi s delta varijantom od tri vakcine odobrene u Americi najuspješnija Modernino. Ona štiti 95 posto, Pfizerova 80, a vakcina Johnson&Johnsona 60 posto. To odgovara rezultatima manje studije klinike Mayo iz augusta koja je također pokazala da Modernino vakcina bolje štiti od delte nego Pfizer. Prema procjeni CDC-a, 99 posto novih zaraza u SAD-u sada izaziva delta varijanta virusa.

GODISNJICA
MARKETING