Portal 072info

Ako ste nervozni, aneksiozni i depresivni: Zamijenite vodu ovim napitkom

Nervoza, aneksioznost, depresija danas su u BiH, zbog postojeće krize, prisutne u epidemiološkim razmjerama. Ali, ako želite, možete pomoći sebi u mjeri u kojoj ćete uzimanje lijekova svesti na minimum.

Receptura koju je novinska agencija Atrakcija izradila sa nutricionistima sadrži jednostavan pristup: zamijenite konzumiranje vode za 65 % mješavinom prirodnih čajava koji dokazano podižu raspoloženje i imaju umirujući efekt.
2 litra vode prokuhatje i dodajte:

– 4 vrećice čaja od matičnjaka (ili četiri kašike srednje veličine osušenog matičnjaka)

– 3 vrećice čaja kamilice,

– 2 vrećice ili dvije kašike srednje velične hajdučke trave,

– 2 vrećice (ili čajne kašike sušenog) gloga,

– 2 vrećice (ili dvije čajne kašike sušene) nane,

– 1 vrećica (ili jedna čajna kašika sušene )koprive

– 1 komadić veličine 3 cm svježeg đumbira ili 1 čajna kašika đumbira u prahu

Napomena: sve sastojke treba dodati u tek prokuhalu vodu i bez daljeg kuhanja. Poklopiti i ostaviti da stoji 1 sat. Piti umjesto vode tokom 48 sati.

Obrazloženje: Matičnjak je poznat kao čaj koji podiže raspoloženje, tjera melanholiju, utiče na probavu, smiruje nervozni stomak. Kamilica ima poznato umirujuće dejstvo. Glog smiruje srčani ritam, sprečava skokove krvnog pritiska i poboljšava normalan rad srca. Nana djeluje umirujuće za stomak, a poznato je da nervoza, napetost i depresija imaju jak uticaj na jako neugodne osjećaje u stomaku. Kopriva čisti krv od toksina i spriječava toksini u krvi pojačavaju efekte nervoze, ali i tjera tkz. plutajući strah i osjećaj uznemirenosti i panike. Đumbir pojačava dejstvo svih sastojaka i podiže raspoloženje prema tradiconalnoj kineskoj medicini.

Novinska agencija Atrakcija

Podijelite članak