Ako želite smršaviti, šećer nije jedino što trebate izbaciti

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Konzumiranje mesa doprinosi debljini jednako kao i šećer, pokazalo je novo istraživanje.

Prema istraživanju naučnika sa Univerziteta u Adelaideu, masti i ugljikohidrati pružaju dovoljno energije koja može zadovoljiti naše potrebe, a probavljaju se brže od proteina, što znači da se energija pohranjena u mesu koristi kasnije, a ako ima viška, pretvara se u masnoću u tijelu.

To znači da povećana dostupnost mesa može značiti doprinos globalnoj veličini struka.

Doktorand sa Univerziteta Adelaide Wenpeng Yu je ispitao globalnu dostupnost šećera i mesa kao i utjecaj koji je imao na stope pretilosti u 170 zemalja. Pronašao je snažnu korelaciju između to dvoje.

Postoji dogma da su masti i ugljikohidrati, posebno masti, glavni faktori koji doprinose gojaznosti“, kazao je.

Bilo da nam se to sviđa ili ne, masti i ugljikohidrati u modernoj prehrani dobavljaju dovoljno energije da zadovolje naše dnevne potrebe jer protein iz mesa se probavlja kasnije od masti i ugljikohidrata. To čini energiju koju primamo od proteina viškom, koji se potom pretvara i pohranjuje kao masnoća u ljudskom tijelu“, naveo je Yu te istakao da je protein u mesu odgovoran za probleme u težini.

“Naši rezultati će vjerojatno biti kontroverzni jer upućuju na to da meso doprinosi učestalosti pretilosti u svijetu u istoj mjeri kao i šećer”, kazao je profesor Maciej Henneberg, voditelj biološke antropologije Univerziteta Adelaide.

Dok vjerujemo da je važno da javnost treba biti oprezna s prevelikom konzumacijom šećera i nekih masti u svojoj prehrani, na temelju naših saznanja vjerujemo da proteini iz mesa u ljudskoj prehrani također čine značajan doprinos pretilosti“, istakao je Henneberg.

Yu je predstavio rezultate svog rada na 18. Međunarodnoj konferenciji o prehrani i prehrambenih nauka u Cirihu u Švicarskoj.

GODISNJICA
MARKETING