Aktivirana radnička linija, nastavljena obustava javnog prijevoza u Zenici

Sindikat JP “Zenicatrans“ organizirao je danas potpunu blokadu autobuske stanice, a nijedan autobus neće saobraćati na 40-ak linija niti preuzeti putnike iz tog grada.  

Na ovaj potez, kako je rečeno na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije, odlučili su se zbog blokade računa od Porezne uprave Federacije BiH, Kantonalne direkcije Zenica, s kojom je početkom godine potpisan sporazum o obročnom plaćanju poreznog duga od 3,7 miliona KM bez kamata, koje bi trebale biti otpisane nakon isplate glavnice. 

– Porezna uprava ne dozvoljava da se isplate plaće i topli obroci, koji su već uplaćeni na račune banaka. To je kulminiralo i dovelo do toga da napravimo obustavu i ukažemo na probleme, za koje su krivi svi prethodni menadžeri i uprave, a najmanje radnici – kazao je predsjednik Sindikata Huso Sarvan. 

Obustava će, najavili su iz Sindikata, trajati sve dok Gradska uprava i Vlada ZDK ne donesu odluku šta će biti s ovim preduzećem. 

– Zakon nam ne dozvoljava da odmah krenemo u generalni štrajk i da ne bismo pravili zakonske greške, mi ćemo ovom prilikom najaviti i generalni štrajk – najavio je Sarvan. 

Zbog haosa i obustave prijevoza, na autobuskoj stanici u Zenici su stotine putnika, školaraca, radnika, koji ne znaju kako doći do svojih kuća, naročito oni koji žive u prigradskim mjestima. 

Ipak, u Sindikatu su odlučili napraviti izuzetak te dozvolili radničkoj liniji u 15:40 sati da odveze radnike kućama. 

Kako je izjavio Sarvan za “Avaz”, dobili su obećanje od Uprave preduzeća, koja je sastančila u Gradskoj upravi, da će račun biti odblokiran. 

– Ali, mi ne odustajemo. Blokada autobuske stanice i obustava javnog prijevoza bit će na snazi sve dok ne odblokiraju račun, odnosno dok nam ne uplate plaće, tople obroke – odlučan je Sarvan. 

Novoizabrani direktor ovog preduzeća Darmin Terzić danas je bio nedostupan novinarima za izjavu. 

AVAZ – D. PAŠALIĆ

Prethodni članakHafiz Husejn ef. Čajlaković: Allah je blizu, a ti nisi za motora
Sljedeći članakEvo koliko kalorija potrošite dok šopingujete