Aktiviste u Banjaluci napalo 30-tak huligana, policija nije stala u zaštitu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Žana Gauk, novinarka Žurnala za N1 je komentarisala večerašnji napad na aktiviste “BH Povorke ponosa” u Banjaluci rekavši da je među povrijeđenima i novinarka i aktivistkinja Vanja Stokić te da iza ovog nasilja stoji oko 30-tak huligana, a da policija nije stala u zaštitu.

Gauk nam je ispričala da je kolegica Stokić pozvala nakon što je pregledana u Hitnoj pomoći.

“Ispričala mi je kako se sve odvilo. Naime, kolegica Stokić je došla da pozdravi svoje prijatelje iz ‘Povorke ponosa’, međutim, kada je došla ispred prostorija Transparency Internationala, tu su se zaustavila dva policijska automobila i za njima je došlo do 30-tak huligana i odmah su krenuli u napad. Dio aktivista koji je upozoren od policije da se raziđu i da im ne mogu da im garantuju sigurnost, se razbježao,a pojedini su se vratili u prostorije Transparency Internetionala, a huligani su moju kolegicu Stokić uhvatili i njenog prijatelja i aktivistu Ajdina Kambera. Ona je pokušala stati iza građana okupljenih u naselju Mejdan oni su rekli da je ‘njihova’ i zgrabili su je i bacili preko zida. Povrijedila je lakat, ali srećom lakša je povreda. Ajdina su tukli, razbijena mu je flaša o glavu i uspjeli su nekako pobjeći i sjeli u auto i kružiti po naselju ostale aktiviste da im pomognu”, dodala je Gauk.

ČITAJ JOŠ:  Oglasili se iz Bh. povorke ponosa: Vidimo se sutra u Banjoj Luci

Dok su tražili aktiviste, kako nam je kazala, naišli su na policijsku patrolu i pitali su da ih zaštite, međutim, to nisu dobili.

“Rekli su im da tuku ljude, ali im je policajac rekao na to da to ‘nije njihova stvar’. Nisu htjeli da im daju imena i prezimena, ali imaju zapisanu tablicu njihovog službenog vouila tako da će policija svakako znati imena kolega koji nisu htjeli da im pomognu i zaštite aktiviste u Banjaluci večeras”, kazala nam je Gauk.

ČITAJ JOŠ:  I OVO JE BIH: Nag čovjek napao ženu usred grada

Dodala je da prema nezvaničnim informacijama koje ona ima, samo jedan policijski inspektor je znao današnje kretanje aktivista u Banjaluci.

“Nakon što je skup jutros zabranjen”, istakla je.

Kazala je da su u Banjaluci večeras priređena neprimjerena skandiranja.

“Kako predsjednik RS kaže za jednu Banjaluku, demokratski grad, ovo je zaista mrak. Stojim ispred policijske uprave i rekli su da će zaštititi novinare i da slobodno možemo ući unutra na stadion gdje je utakmica Borca i gdje su bila ova skandiranja, ali ja se zaista ne osjećam sigurno nakon svega ovoga”, poručila je Gauk.

ČITAJ JOŠ:  Sudar auta i autobusa u kružnom toku

Podsjetimo, u večernjim satima u Banjaluci je došlo do napada na aktiviste “BH Parade ponosa” u kojem su povrijeđene tri osobe. Napad se desio nakon što je danas njihov skup zabranjen i nije održan.

Iz policije su za N1 rekli da su obaviješteni o ovom događaju te da rade na rasvjetljavanju slučaja.

GODISNJICA
MARKETING