Portal 072info

Aktivisti za zaštitu rijeka: Napad na predsjednicu MZ Kruščica je napad na sve nas

90d43fdf6bf00d38c9282a081eee70a8
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje kamenovanje kuće Tahire Tibold, predsjednice Mjesne zajednice Kruščica i jedne od hrabrih žena Kruščice, koji se desio od nepoznatih počinioca u srijedu, 25. novembra u jutarnjim satima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Riječ je o kukavičkom napadu ljudi koji od obijesti ne znaju kako drugačije da se nose sa ženom koja ne podliježe ucjenama, mitu i prijetnjama. Otkako je preuzela funkciju predsjednice mjesne zajednice, traje kontinuirani pritisak na nju i njenu porodicu. Govor mržnje i gnusne laži su pisane na društvenim mrežama, suptilno su upućivane i prijetnje uživo, a ovim činom su prešli i na fizički napad. Nasilje ne smijemo tolerisati, ovo nije samo napad na jednu ženu, sugrađanku, nego i na pravni i ustavni poredak BiH, s obzirom na to da gospođa Tibold predstavlja sve mještane MZ Kruščica koji su je izabrali i dali joj legitimitet – navode iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Napad se, dodaju, desio u momentu kada je Vlada FBiH najavila da priprema više izmjena propisa kako bi se spriječio negativan utjecaj malih hidroelektrana na životnu sredinu, te nakon što su potvrdili da od slijedeće godine neće biti subvencija za gradnju ovih postrojenja.

– Nije ovo prvi napad na ljude koji su aktivisti u našoj Kruščici. Do sada je policija šutjela, ali vjerujemo da je u službi građana i da će pronaći počinioca ili počinioce ovog nemilog napada! Želimo da se otkriju i objave njihova imena. Žalim zbog narušenih međuljudskih odnosa u Kruščici, ali male hidroelektrane ovdje neće biti sigurno – istakla je Maida Bilal, predsjednica Udruženja građana Ekološko društvo “Bistro” iz Kruščice i jedna od hrabrih žena Kruščice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH ističe da je napad na kuću Tahire Tibold napad na sve aktiviste koji se bore za spas rijeka Bosne i Hercegovine.

– Nažalost, aktivisti se susreću sa usmenim prijetnjama skoro svaki dan. Kamenovanje kuće je nešto što je mnogo ozbiljnije od riječi i što može biti direktni napad na nečiji život – kazala je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Čuvari i čuvarke rijeka širom BiH, kako dodaju, trpe svakodnevne pritiske zbog borbe za očuvanje naših rijeka i oni očekuju energičniji odgovor organa za čuvanje javnog reda i poretka, s obzirom na to da su obaviješteni o ovom i drugim napadima.

O prijetnjama ekološkim aktivistima snimljen je i kratki video u produkciji Centra za životnu sredinu koji je objavljen u novembru 2019. godine, a jedna od aktivista koji govore o prijetnjama kojima su izloženi je upravo Tahira Tibold.

Faktor.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME