Aktivnosti u povodu obilježavanja rođendana Zenice

Za 20. mart ove godine zakazana je svečana sjednica Gradskog vijeća Zenica, čime će se obilježiti  rođendan Grada Zenice.

Rođendansko slavlje potom će se nastaviti otvaranjem tradicionalne, 22. po redu Međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”, koja će kao i minule, trajati od 20. marta do 12. aprila.

Manifestacija je to u kojoj se predstavljaju, kako domaći, prije svega zenički, potom i bh., ali i inostrani umjetnici. “…Proljeće” je odavno postala prestižna kulturna manifestacija ne samo u bh, nego i u regionalnim, pa zašto ne reći i u evropskim okvirima. Još jedna zenička kulturna manifestacija – Međunarodni festival bh. drame, u slavu domaćeg dramskog pisca, također je prestižna.

Obje pokazuju da Zenica ima sjajne umjetnike, u svim segmentima djelovanja. Zenici, zbog veleljepnih zdanja, poput onih u kome je Bosansko narodno pozorište i Muzej grada, a sigurno je da će gradske vlasti imati sluha  i za novu zgradu zeničke biblioteke, mogu pozavidjeti mnogi drugi gradovi u regionu.

Nedavni Izbor sportiste Grada Zenice i ZE-DO kantona 2016. pokazali su kako je ovo i grad vrhunskih sportista i sportskih klubova, koji Zenicu, ali i BiH sjajno promoviraju u Evropi i svijetu.

U minulih nešto više od desetljeća Zenica je u ime sporta izgradila vrhunsku sportsku infrastrukturu, zbog čega je osvojila simpatije i poštovanje evropskih i svjetskih sportskih asocijacija. Zahvaljujući Gradskoj areni, jednom od najljepših objekata takve vrste  u regionu, Atletskom stadionu, renoviranom Nogometnom stadionu Bilino polje, inače domu Nogometne A reprezentacije BiH, Trening centru NS BiH/FS BiH…, Zenica je postala domaćinom takmičenja visoke kategorije…

Svoje evropske vizure Zenica je pokazala i izgradnjom kapitalnog saobraćajnog projekta – Glavne gradske magistrale (GGM), čime je postala u saobraćajnom smislu vrhunski riješen grad slične veličine u ovom dijelu Evrope. Također, kao i na polju realizacije projekta upravljanja čvrstim otpadom, izgradnjom Regionalne sanitarne deponije “Mošćanica”.

Još jedan projekt od kapitalnog značaja vrijedan je pomena, riječ je o dovođenju Plave vode u trenutku kada u Zenici nema redukcije snabdijevanja pitkom vodom… I brojni drugi realizirani projekti, prije svega oni za čistiji okoliš te za hortikulturno uređen grad, kao i oni koji se tek trebaju realizirati, govore zapravo da su Zenici misli usmjerene na daleku budućnost po mjeri svih njenih građana, možda dugu onoliko koliko je proteklo od prvog pominjanja Zenice, bilo je to u aktu Dubrovačke Republike, datiranog na 20. marta 1436. godine.

Lejla Sarajlić/Naša riječ