Portal 072info

Aktuelni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir kandidat za Predsjedništvo BiH

5143B943-CE09-4D69-847D-9032CFB80E3E_mw1024_n_sPredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir potvrdio je kako se na predstojećim općim izborima u BiH planira kandidirati za hrvatskog člana državnog predsjedništva.

Ne odustajem od razmišljanja da ova kandidatura ima izglede i uvjeren sam da su ti izgledi veliki“, rekao je Budimir, predsjednik Stranke pravde i povjerenja (SPP), u intervjuu Oslobođenju.

Budimirov SPP utemeljen je prije nešto manje od godinu, a stranku uglavnom čine nekadašnji članovi Hrvatske stranke prava (HSP), koji su bili nezadovoljni svojim statusom i odnosima u njoj.

Budimir nije pojasnio planira li SPP s nekim koalirati i čiju potporu u izbornoj utrci očekuje, no potvrdio je jedino kako njegova stranka ostaje opredijeljena za zajednički nastup sa šest drugih hrvatskih i bošnjačkih stranaka na teritoriju Republike Srpske, odnosno na izborima za zastupnike u entitetskom i državnom parlamentu koji se biraju s područja RS-a.

Budimir je za sada prvi koji je najavio kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na izborima što bi se trebali održati 12. oktobra.

Dva HDZ-a bez kandidata

Dvije najveće hrvatske stranke HDZ BiH i HDZ 1990 još nisu postigle punu suglasnost o tome hoće li istaknuti zajedničkog kandidata za tu poziciju i o tome još pregovaraju.

Izvjesno je da se sadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić neće moći ponovno kandidirati jer mu istječe drugi mandat na toj poziciji, a treći po zakonu nije moguć.

U drugom mandatu u državnom vrhu je i srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, dok je sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izvjesni kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za poziciju u državnom vrhu i u naredne četiri godine.

Podijelite članak