Portal 072info

Alarm direktorice Izetbegović: ”Treći talas korone tek počinje, a mi smo svi umorni!”

Sebija Izetbegovic2 696x399 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, u razgovoru za Radiosarajevo.ba govorila je o tome da li Bosna i Hercegovina ulazi u treći talas koronavirusa, u kojem je veći dio Balkana, pa i Europe.

“Treći talas korone u Sarajevu, pa i Bosni i Hercegovini, tek počinje. No, prilično je loše i ovo sada što imamo, a mi svi umorni. Niko ne pomaže, sami nosimo teret pandemije u KS od prvog dana”, kaže prof. dr. Izetbegović.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Generalna direktorica KCUS-a je podvukla da najveća zdravstvena ustanova u BiH radi pod posebnim režimom od pojave SARS-CoV-2 virusa u BiH.

“Izdvojili smo 100 uposlenika iz redovnog rada i oni opslužuju kliniku na Podhrastovima, jer je to dio Infektivne klinike KCUS-a. Naravno, dok rade tamo, oni ne rade svoj redovni posao u KCUS-u. Trudimo se zaštititi osoblje, ali i bolesnike koji su smješteni u KCUS-u ili trebaju neku od naših usluga. U petak je kroz našu trijažu prošlo više od 3.000 ljudi, što jeste veliki broj, a svi moraju strpljivo čekati da se izvrši osnovni pregled i spriječi ulazak virusa”, kaže prof. dr. Izetbegović.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Ona je posebno naglasila kako postoji opasnost da nije sasvim sve sigurno, jer pacijent koji je pozitivan može biti i bez ijednog simptoma.

“Najveća opasnost je mogućnost da se veliki broj uposlenika KCUS-a zaraze u isto vrijeme. Tada bi sistem pao, a Kanton Sarajevo nema alternativu KCUS-u. Mi sami nosimo teret COVID-19 u KS od 31. januara 2020., kada je i formiran naš krizni štab, uvedena trijaža, te laboratorij za mikrobiologiju uveden u 24-satni režim rada zbog testiranja. Uradili smo oko 80.000 PCR uzoraka, a u pandemiju smo ušli sa samo 300 kompletnih PCR testova. Nastavit ćemo da radimo i da se borimo punim tempom, ali osoblje jeste umorno. Teži dio problema je, sasvim očigledno, tek pred nama. Oko 60 uposlenika KCUS-a je trenutno van stroja zbog novog koronavirusa – ili su pozitivni ili u izolaciji”, naglasila je prof. dr. Izetbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Generalna direktorica KCUS-a i njeni saradnici u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH su na nogama.

“Uz sve ovo sa pandemijom koronavirusa, svo vrijeme radimo dijalizne postupke, hemoterapije, zračenja, hitne operacije i sve operacije malignih bolesti. Naravno, tu su još dijagnostika, kateterizacije kod infarkta srca i ostale usluge tercijarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite”, kazala je za Radiosarajevo.ba prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

Podijelite članak
  • 135
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

80 zaposlenika KCUS-a zaraženo koronavirusom: Sebija izetbegović ponovo se testirala

072info.com

Slovenija uvodi stroge mjere: “Vraćamo režim koji je bio na snazi ovog proljeća”

072info.com

Zaražena nastavnica, u petak posljednji put bila u kontaktu s učenicima

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6