Portal 072info

Alarmantan broj ovisnika u BiH: Sve više djece “pije drogu s nogu”

U našoj zemlji se posljednjih 10 godina značajno povećao broj uživaoca u psihoaktivnim supstancama.

 Ono što posebno zabrinjava je što se dobna granica prve konzumacije droge spustila na 13 godina. Po nekom nepisanom pravilu, i u ovoj oblasti, u BiH je  izostala sistematska pomoć od strane države, a rješavanje problema, pružanje pomoći i podrške spalo je u djelokrug rada nekoliko udruženja.

Jedno od njih je Udruženje “Proslavi oporavak” iz Sarajeva koje je pokrenulo besplatno savjetovalište, pa građani BiH od danas, putem besplatne i anonimne telefonske linije 0800-28 000, mogu dobiti informacije o mogućnostima liječenja i rizicima koji nastaju usljed zavisnosti o drogama.

Borislav Goić, predsjednik udruženja, tvrdi da je pokretanje ove linije bilo neophodno jer je problem zavisnosti o drogama posljednjih nekoliko godina uzeo maha u BiH i da se o tome ne govori dovoljno.

Marihuana i anfetamini

Prema njegovim riječima ,ono što je evidentno jeste da se posljednjih godinu-dvije dobna granica onih koji se obraćaju za pomoć njihovom udruženju s gotovo 30 godina spustila na 21, što ukazuje na to da se ovisnička populacija promijenila i da je najčešće riječ o korisnicima sintetičke droge “anfetamin speed”.

– Bitno je napomenuti da se s godinama pomjera dobna granica kada je riječ o prvom konzumiranju droge. Tako je prije rata eksperimentiranje s nedopuštenim sredstvima počinjalo krajem srednje škole, dok danas mladi kreću sa eksperimentalim uzimanjem početkom srednje škole a nerijetko i krajem osnovne. Mlađe populacije većinom konzumiraju ”lakše” droge, kao što je marihuana, a što idemo prema starijoj populaciji nailazimo na heroin, kokain, te speed – ističe Goić.

Do tačnih podataka o broju ovisnika o drogama u BiH teško je doći.

Najčešće se barata sa brojkom od 7.500 registriranih ovisnika, dok  američki State Department procjenjuje da BiH ima oko 120.000 ovisnika.

– Ove podatke moramo uzeti s rezervom budući da veliki broj ovisnika nije registriran, zatim, pomoć ne traže svi ovisnici, a neki statistički podaci nisu metodološki izjednačeni te ih ne možemo uzimati kao relevantne – pojašnjava Goić.

Vrlo je važno napomenuti da ne postoje predispozicije da će neko postati ovisnik. Postoji veliki broj faktora koji utiču i nerijetko se javljaju u komorbiditetu, a tri su ključna i to način na koji je doživljeno psihoaktivno djelovanje droge (ugodno ili neugodno iskustvo); vezanost za vršnjake i iskustva u društvu vršnjaka; te vezanost za porodicui iskustva u porodici.

Nema bolničkih kapaciteta za ovisnike

Inače, na području cijele BiH, pored sve većeg broja ovisnika među mladima postoji i problem kvaliteta usluga liječenja i tretmana.

Naime, u svim bh. gradovima, izuzevši Sarajevo, liječenje ovisnika se najvećim dijelom provodi na psihijatrijskim klinikama, ali ni tu smještajni kapacitet nije proporcionalan raširenosti ove populacije.

Primjera radi Psihijatrijska klinika Banja Luka i Tuzla nemaju predviđenog hospitalnog kapaciteta za ovu vrstu bolesti, te ovisnici dijele bolesničke sobe zajedno s duševnim bolesnicima, a isti je slučaj na području Mostara i Konjica.

U Bijeljini na Psihijatrijskoj klinici, te u bolnicama u Bratuncu i Zvorniku ovisnici se samo ambulantno zbrinjavaju i na cijelom tom području ne postoji niti jedna specijalizovana ustanova koja se bavi tretmanom ovisnosti.

Goić napominje da je važno znati i da se liječenje ne provodi samo u medicinskim ustanovama, za potpuni oporavak od ovisnosti je potrebno i dalje nastaviti sa procesom, najčešće u terapijskim zajednicama.

– U našem osmogodišnjem radu smo prepoznali još jedan problem -nedostatak resocijalizacije. Naime, ljudi koji su završavali liječenje u nekoj od terapijskih zajednica nisu nailazili na adekvatnu podršku, niti od institucija, niti od strane svojih najbližih – kazao je predsjednik ove nevladine organizacije.

Povodom 26. juna, Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga, danas je s radom počela i web stranica www.biramoporavak.com i na njoj se mogu pronaći moderne i zanimljive informacije iz svijeta zloupotrebe droga i oporavka od iste.

Autor: Avaz.ba

Podijelite članak