AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Deseci hiljada djece mlađe od pet godina mogli bi preminuti na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi u narednih šest mjeseci zbog razornih posljedica pandemije koronavirusa, saopćila je u ponedjeljak agencija UN-a za djecu.

Mala djeca suočavaju se s rastućim rizikom jer virus onemogućuje pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti, uključujući liječenje teške pothranjenosti, upale pluća i neonatalnih sepsi, izjavio je Ted Chaiban, regionalni direktor UNICEF-a, za Associated Press.

Procjene agencije zasnovane su na majskoj studiji univerziteta Johns Hopkins koja se bavila indirektnim posljedicama pandemije na stopu smrtnosti među djecom u siromašnim zemljama.

UNICEF je predstavio prognoze za deset zemalja na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, koji zajednički imaju 41 milion djece mlađe od pet godina.

– Ukoliko nastavimo da uočavamo da stanovništvo ne vjeruje zdravstvenom sistemu, mogli bismo vidjeti 51.000 ili više smrtnih slučajeva među djecom mlađom od pet godina, što predstavlja povećanje od 40 posto u odnosu na prethodne projekcije – kazao je.

U ‘najboljem scenariju’ dodatnih 11.000 djece umrlo bi u narednih šest mjesecu zbog posljedica pandemije.

Posebno zabrinjavajuća je situacija u Jemenu, Sudanu i Džibutiju, gdje su sistemi zdravstvene zaštite bili krhki i prije pandemije, kazao je.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija pozvali su vlade u regiji da nastave kampanje imunizacije i prehrane, i osiguraju pristup centrima primarne zdravstvene zaštite.