Portal 072info

Alarmantna situacija u Čeliku: Igračima se duguje više od pet plaća

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predstavnici Sindikata profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini danas su posjetili Nogometni klub Čelik, gdje je održan sastanak s predstavnicima turskih investitora u zeničkom klubu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Povod za sastanak jesu višemjesečna nagomilana, a dospjela potraživanja na ime ugovornih obaveza prema igračima, navode iz Sindikata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Principi rada

– S obzirom na principe rada, SPFBiH nastojao je, na današnjem sastanku, pronaći rješenje za situaciju kako bi se vansudskom nagodbom otklonile potrebe za sudskim postupcima, te u miru i na prijateljski način završili slučajevi za veliki broj igrača, čija egzistencija je itekako ugrožena s obzirom na to da se pojedinim fudbalerima duguje i više od pet mjesečnih plata, a s druge strane za 2019. godinu nisu uplaćeni doprinosi, te oni nemaju mogućnost ovjeravanja zdravstvene legitimacije – navode iz Sindikata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U nastavku saopćenja se dodaje da je Sindikat svjestan opće platežne moći te su NK Čelik ponuđeni prijedlozi sporazuma, koji uključuju mogućnost otplate dugovanja u razumnom periodu od tri kalendarska mjeseca, a za pojedine igrače čak i četiri.

– Naša želja je da klub nesmetano nastavi učešće u PLBiH, ukazano je na sve moguće sankcije za Klub u slučaju da se ovakav trend poslovanja zadrži i nadamo se da su odgovorna lica u Klubu u potpunosti svjesna trenutne situacije u kojoj se ovaj tradicionalni kolektiv nalazi. Do dogovora na sastanku nije došlo, s obzirom na to da predstavnici turskih investitora imaju drugačije poglede i planove, uz jasno dato obećanje da će sva dugovanja prema igračima biti izmirena do kraja tekuće kalendarske godine – tvrde iz Sindikata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mogući sudski postupci

U slučaju da se dato obećanje ne ispuni pravni tim Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH pokrenut će sudske postupke prema nadležnim tijelima NFSBiH kako bi osigurali prava i status igrača.

– Želimo napomenuti još jednom da je klubu jasno ponuđen višemjesečni model otplate, koji bi klubu dao priliku da odgodi hitnost plaćanja, napravi iskorak ka financijskoj stabilnosti, a koji nije naišao na odobravanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

SPFBiH kao medijator između odnosa između Klubova i igrača, kao legitimni predstavnik fudbalera, nema razumijevanje za takvu poslovnu odluku, međutim ne želimo ulazi u autonomnost odlučivanja Kluba, no bitno je istaći da je iznos dospjelih obaveza itekako ozbiljan i visok za bh. prilike – tvrdi iz SPFBiH.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH poziva sve igrače Premijer lige BiH, 1. Lige FBiH, 1. Lige RS, trenere, igračice, te bh. igrače u inostranstvu da mu se obrate, kako bi dobili podršku u rješavanju svojih statusnih problema.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz.ba

Podijelite članak
  • 28
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Potpisan reprogram !

Portal 072info

Čelik želi graditi trening kamp, od Grada Zenice traže dodjelu lokacije

Portal 072info

NK Čelik: Ponovo se krše propisi tokom pripreme Izborne skupštine NSZDK

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME