4b1755833aa5547e6f3227023cd5009c
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika
NER FIT

U julu je na putevima RS-a u saobraćajnim nesrećama poginulo 14 ljudi (za sedam više nego u istom periodu prošle godine), a u prva tri dana augusta bilo je četvero poginulih.

FIXGEHALT

Do takve crne statistike došlo je, kako navode iz MUP-a RS-a, uprkos brojnim aktivnostima policijskih službenika koje su realizovane u proteklom periodu s ciljem unapređenja sigurnosti saobraćaja.

MUP RS-a stoga apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se odgovorno ponašaju i poštuju zakonske propise, te tako zaštite svoj, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju. Najčešći uzrok saobraćajnih nesreća sa poginulim osobama je upravo alkohol, a zatim i neodgovorno ponašanje u saobraćaju.

Da je vožnja pod utjecajem alkohola prisutna u saobraćaju govore i podaci Ministarstva, gdje je samo u julu zbog alkoholisanosti iz saobraćaja isključeno oko 3.500 vozača, navode iz entitetskog MUP-a.

LIDER

Policijski službenici MUP-a RS-a nastavit će da u okviru kampanje “Vozi oprezno – putuj sigurno” realizuju niz akcija i kontrola sa ciljem smanjenja smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama, ali svakako da i od samih građana, učesnika u saobraćaju očekuju da pokažu dozu odgovornosti i da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima i stanju na putevima, te da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.