ALARMANTNO: Grad Maglaj je pod vodom

Podijelite vijest

Kiša koja već dva dana neprekidno pada širom Bosne i Hercegovine izazvala je brojne poplave i evakuacije. Zabilježen je veliki rast vodostaja na području cijele BiH.

Prema službenoj informaciji Kantonalnog centra civilne zaštite ZDK, vodostaj rijeke Bosne, mjeren jutros u 08.30 sati, u Zenici iznosi 260 cm, što je u porastu za 70 cm u odnosu na zadnje mjerenje.

maglaj

– Zbog neodržavanja i začepljenosti ispusta i propusta za vodu ponegdje dolazi do nakupljanja vode na putevima, pa se preporučuje oprezna vožnja.

– Na ulazu u Žepče sa magistralnog puta M-17, došlo je do nakupljanja vode usljed čega je saobraćaj preusmjeren na alternativne pravce.

maglaj2

– Za promet je zatvoren podvožnjak u Liješnici. Najteža situacija je u MZ Jablanica, gdje je došlo i do prekida u napajanju električnom energijom.

– Bosna je izlila ispod Gradskog mosta, tako da je za saobraćaj zatvoren regionalni put Maglaj – Zavidovići.

– Za saobraćaj je zatvoren i podvožnjak na Bijeloj Ploči, regionalni put Maglaj – Doboj.

– Vatrogasci su intervenisali na izvlačenju vozila ispod podvožnjaka na Bijeloj Ploči i ispod Gradskog mosta.

maglaj3

– Zbog nabujalih potoka i rijeke Jablanica obustavljena je nastava u područnim školama u naseljima Ravna i Jablanica. U Prvoj osnovnoj školi procijenili su da je zbog bezbjednosti djece, nastavu najbolje prekinuti do stabilizacije situacije.

– Usred obilnih padavina na maglajskom području aktivirana su i brojna klizišta. U MZ Gornji Bradići klizište igrožava lokalni put. Aktivirana su klizišta u naseljima Ravna i Misurići.

– Rijeka Bosna je na svega dva metra od ceste na južnom ulazu u grad Maglaj (ispod Sikole)

– Blokiran je i sjeverni ulaz u grad Maglaj

Upravo smo dobili zvaničnu informaciju, da je kompanija Natron-Hayat u potpunosti obustavila sve pogone.

Upozorava se stanovništvo koje živi ili se kreće u blizini svih vodenih tokova, naročito pored rijeka i većih potoka, da obrati pažnju na sigurnost prilikom kretanja uz vodene tokove, saopćeno je iz Kantonalnog centra Civilne zaštite ZDK.

– Aktivirano klizište na lokalnom putu u D. Bradićima. Klizište prijeti kućama koje se nalaze ispod puta, a i sam put je opasan za saobraćaj vozila i kretanje mještana.

– Voda prijeti da u poptunosti blokira grad Maglaj.

Maglaj.net