ALARMANTNO: Ilegalno tržište rezanog duhana raste: BiH je kriminalcima poklonila 200 miliona KM

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Prije desetak dana domaće medije preplavili su oglasi u kojima se po niskim cijenama, sve uz broj telefona, nude proizvodi Fabrike duhana Sarajevo, odnosno rezani duhan. Trenutno je stigla i reakcija iz FDS-a u kojem energično tvrde da se reklamiraju šverceri, preprodavci ko zna čega i kako nabavljenog duhana!

Povećanje akciza za cigarete i rezani duhan donosi glavobolje i potrošačima, ali i proizvođačima cigareta. Potrošačima jer cijene cigareta i duhana rastu i nisu baš svi u mogućnosti da plaćaju tako visoku cijenu, stoga se snalaze na druge načine. Proizvođačima, pak, ti “drugi načini” donose probleme, jer je u porastu nelegalna trgovina neoporezovanim rezanim duhanom o čijem sumnjivom kvalitetu niko i ne vodi računa.

Prema nekim istraživanjima, 2013. godinu obilježila je eksplozija ilegalnog tržišta rezanog duhana u BiH, što svakako predstavlja i veliki gubitak za državni proračun, a to se nastavilo i 2014.

Zbog svega ovoga Fabrika duhana Sarajevo uputila je poziv za hitnu akciju za sprečavanje nelegalne trgovine neoporezovanim rezanim duhanom i cigaretama svim nadležnim institucijama.

Oslobođenje/MP