Portal 072info

ALARMANTNO: Limun naglo pojeftinio jer je kancerogen!

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Limunu je cijena pala za gotovo 40 posto u odnosu na septembar. Akcijske cijene limuna početkom oktobra u nekim supermarketima bile su između 2 i 2,5 marke po kilogramu. Šta se krije iza naglog pada cijene ovog popularnog agruma, otkrio je portal Supermarketi.info koji je specijaliziran za analizu cijena i kvalitetu proizvoda.

Na licu mjesta pokušali su otkriti razlog tolikom padu cijene u tako kratkom roku. Uzevši u obzir i činjenicu da limun nije izrazito sezonska namirnica i da ga ima čitave godine, ova ih je razlika dodatno natjerala da se pozabave limunom.

Naime, ti jeftiniji limuni su, dakako, uvozni. Konkretno, iz Turske. No, nije problem u Turskoj. Mediteranska zemlja, povoljna klima, limuni i tamo jednako dobro uspijevaju kao i na jugu.

Na deklaraciji tog limuna pisalo je: ‘Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalilom’, i to vrlo malim, jedva čitljivim slovima koje vjerovatno vrlo mali broj kupaca može vidjeti čak i da inzistiraju na tome.

I sami u neznanju Supermarketi.info krenuli su u istraživanje tog fungicida koji prodire kroz cijeli plod, ne samo kroz koru, a toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a djeluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen.

Prosječno utvrđena količina je 5,2 mg/kg pa je dovoljna jedna veća naranča za prekoračenje dopuštenog dnevnog limita. Kod dojenčadi i male djece izaziva probleme u središnjem živčanom sistemu. Kod odraslih djeluje i na reproduktivne organe. Dakle, po svemu takvi limuni i ostali agrumi ne bi smjeli uopće biti prisutni na policama supermarketa, a kamoli da ih se prodaje neupućenim kupcima koji u krajnjoj liniji ne moraju o tome ništa znati.

Ima li još imalo etike u proizvođačima i trgovcima, ali i u institucijama koje dopuštaju da ovakvi proizvodi dolaze na police supermarketa, pita se portal Supermarketi.info.

Vecernji.ba

Podijelite članak