Portal 072info

Alarmantno | Na upotrebu službenih vozila institucije BiH dnevno potroše i 20.000 KM!

Rastrošnost institucija Bosne i Hercegovine postala je općeprihvaćena i poznata u cijelom svijetu, pa čak i međunarodne organizacije godinama pokušavaju domaćim zvaničnicima ukazati na neodrživost ovakvog javnog sistema.

Devet ministarstava

Koliko daleko ide rastrošnost, pokazali su podaci Ureda za reviziju institucija BiH za prošlu godinu. Jednostavnom računicom, moguće je doći do podatka da je devet državnih ministarstava u prošloj godini samo za putne troškove potrošilo 6.621.648 KM. Ništa nije bolja situacija ni kad je riječ o korištenju službenih vozila i troškovima koji su s tim povezani, pa je istih devet ministarstava za godinu u ove svrhe potrošilo 7.885.197 KM.

U revizorskim izvještajima navode se mnogobrojni troškovi koje ministarstva uredno prijavljuju, a možda će posebno biti zanimljiv podatak da je na telefonske i poštanske usluge devet državnih ministarstava potrošilo 2.279.282 KM.

Dakle, samo za ove tri stavke ministarstva su potrošila 16.786.127 maraka.

Legalna kleptomanija

Da bi se bolje dočarala legalna kleptomanija državnih službenika i ministara, mora se skrenuti pažnja na podatak da devet državnih ministarstava za jedan dan za putne troškove da 18.141 KM, na upotrebu službenih vozila 21.603 KM, a na telefon 6.244 KM.

Ukupno ostvareni rashodi budžeta institucija BiH u 2016. godini iznosili su 1.632.408.643 KM, pri čemu se na servisiranje javnog duga odnosi 723.125.663 KM, navodi se u podacima prezentiranim u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH.

Ured je u ovogodišnjem izvještaju iskazao mišljenje s rezervom kako na finansijski izvještaj tako i na usklađenost aktivnosti, finansijske transakcije i informacije sa zakonima i propisima kojima su regulirani.

Bahata rastrošnost

Od revidirane 74 institucije Ured za reviziju je za njih 10 dao mišljenja s rezervom i skretanjem pažnje, pri čemu je osam institucija dobilo mišljenje s rezervom na usklađenost sa zakonima i propisima, a dvije u odnosu na finansijski izvještaj.

Posebno do izražaja dolaze razmjere bahate rastrošnosti državnog novca kad se uzme u obzir da je srednja plaća u BiH malo viša od 800 KM, a najniža penzija svega 326 KM.

Dato 40 pozitivnih mišljenja

Ured za reviziju institucija BiH je za 40 od 74 institucije dao pozitivna mišljenja uz skretanje pažnje, 23 čisto pozitivna mišljenja, a u jednom slučaju se uzdržao od davanja mišljenja.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box