Portal 072info

Alarmantno| Penzioneri i radnici preživljavaju na minimalcu, mladi odlaze: BiH vodeća u regiji po siromaštvu

Naša zemlja je vodeća u regiji po siromaštvu, podaci su Ujedinjenih naroda (UN). Širom svijeta 9. avgust obilježava se kao dan siromašnih, a čak 17,9 posto stanovništva BiH živi s primanjima manjim od 416 KM mjesečno.

Nema granica

U apsolutnom siromaštvu, odnosno s primanjima manjim od 235 maraka, prema podacima UN-a, živi 15 posto stanovništva. To znači da je svako šesto domaćinstvo u našoj zemlji siromašno.

Najbliži ovoj kategoriji su i nezaposleni, zatim samozaposleni, u koje spadaju poljoprivrednici i domaćinstva s više od troje djece.

– Činjenica je da siromaštvo ne poznaje granice dobi, spola, religije ili regije. Podaci pokazuju da se broj djece u BiH koja ovise o socijalnoj pomoći unazad dvije godine povećao za deset posto. Nažalost, u kategoriji siromašnih sve je više i radno aktivnog stanovništva koje ostaje bez posla ili radi, a ne prima plaću, kao i mladih, čija je stopa nezaposlenosti u samom evropskom vrhu – kazali su nam iz Ureda rezidentne koordinatorice Ujedinjenih naroda BiH.

Prema mišljenju analitičara, zabrinjavajuće je to što, iako je BiH vodeća u regiji prema broju siromašnih osoba, u našoj se zemlji strategije za borbu protiv siromaštva ne primjenjuju.

Također, prema podacima UN-a, naša zemlja je peta po siromaštvu u Evropi. Broj nezaposlenih približava se broju zaposlenih. Penzioneri, ali i brojni radnici godinama unazad preživljavaju na minimalcu, dok mladi masovno napuštaju BiH.

Male plaće

Većinu siromašnih u BiH čine zaposleni koji žive u porodicama s djecom. To se objašnjava niskim primanjima jer jedna plaća nije dovoljna da domaćinstvo zadrži iznad nivoa siromaštva.

Siromaštvo je globalni problem današnjice. U svijetu ima više od 2,2 miliona ljudi koji su siromašni ili su na pragu siromaštva.

Potrošnja na godišnjem nivou

S prosječnom plaćom od 860 KM godišnja zarada u BiH po osobi iznosi 10.320 maraka. Prema podacima Svjetske banke, taj iznos nije dovoljan da se pokriju godišnji troškovi jer oni iznose 11.871 KM.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box