AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

”Problem sušenja šuma u BiH poprimio je zabrinjavajuće razmjere” izjavio je danas Refik Hodžić, predsjednik Skupštine Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH.

Po njegovim riječima, u posljednje dvije godine, nakon velikih šumskih požara, te sušne 2012. svjedoci smo pojave sušenja velikog broja stabala, svih vrsta drveća, prvenstveno jele, smrče i hrasta na čitavom području BiH, kako u državnim, tako i u privatnima šumama.

Posljedica te suše, kako je dodao, jeste nagla pojava insekata koji imaju negativno djelovanje po život svih biljaka, pa i stabala u šumskom ekosustavu.

Procjenjuje se, kako je kazao Hodžić, da se radi o stotinama tisuća metara kubnih šume koja se suši, a ova pojava je naročito izražena na područjima Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona gdje su podaci zabrinjavajući.

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH danas je u Sarajevu organiziralo sastanak s predstavnicima nadležnih federalnih i kantonalnih institucija za poslove šumarstva da bi se pokušale iznaći adekvatne i hitne mjere za probleme šumarske privrede koji se prvenstveno odnose na zdravstveno stanje šuma.

Hodžić je naveo da je ustavna nadležnost Federacije BiH i kantona da se brinu o prirodnim resursima, ističući da obim šteta prevazilazi mogućnosti šumsko-privrednih društava te da je neophodna pomoć nadležnih federalnih i kantonalnih organa.

Šumska privredna društva preusmjeravaju i do 70 posto vlastitih sredstava i kapaciteta u saniranje i sječu suhih i oboljelih stabala da ne bi došlo do ulančavanja šteta i kalamiteta potkornjaka koji se šire i napadaju preostala zdrava stabla.

”Nažalost, nemamo niti federalnog propisa koji uređuje ovu oblast, odnosno federalnog zakona o šumama. Sada je šumsko – privrednim društvima, odnosno korisnicima šuma prvenstveno potrebna materijalna pomoć da bi se stanje saniralo” kazao je Hodžić prije početka sastanka.

Naglasio je da je potreban mnogo ozbiljniji odnos prema značaju i ulozi šuma da ne bismo ostali bez najvećeg prirodnog resursa u državi.

Haber.ba