Portal 072info

Alarmantno | Sve više građana BiH žali se na telefonske prevare: Ne javljajte se i ne odgovarajte na poruke s nepoznatih brojeva

Primjer propuštenog poziva s nepoznatog broja iz Litvanije

Primjer poruke koju dobivaju građani

Na telefone mnogih bh. građana u posljednje vrijeme stižu poruke neobičnog sadržaja ili pozivi s nepoznatih brojeva, a zapravo je riječ o telefonskim prevarama na koje mnogi nasjedaju. Zabilježene su najmanje tri vrste takvih prevara.

Snimanje glasa

U prvom slučaju građani dobivaju poziv s nepoznatog broja telefona, jedan od takvih brojeva je +370 (666) 40 712, a prema pozivnom broju poziv dolazi iz Litvanije. Brojni građani putem Facebooka su se požalili da su imali pozive s ovog broja. A sudeći prema komentarima, oni koji su odgovorili na poziv ostali su bez novca koji su imali na računu mobitela, dok su oni koji su na pretplati dobili više račune nego obično, u ovisnosti koliko je trajala uspostavljena veza. Pozivi su stizali i s pozivnim brojevima +547 (Francuska) ili +225 (Obala Slonovače).

U drugom slučaju, građanima u BiH stizale su SMS poruke sljedećeg sadržaja: „Usamljen si, treba ti društvo, čekaju te djevojke koje mogu da ostvare sve tvoje fantazije, pozovi 094270131.“ Iako je u pitanju poruka, smisao prevare je isti, jer, ako pozovete ovaj broj, ostat ćete bez novca na mobilnom računu. Ako u prvom slučaju građani mogu vidjeti broj telefona s kojeg dolazi poziv, u slučaju SMS-a broj se ne prikazuje već se prikazuje ime pošiljaoca „Posebna“.

U trećem slučaju, koji se manje koristi u BiH, građani ponovo dobivaju poziv, a prevara funkcionira tako da poziv stiže s nepoznatog broja, nakon čega glas s druge strane upita „Can you hear me?“ (Čuješ li me). Poenta je snimiti vaš odgovor „da“, kako bi ga mogli koristiti pri kupovini i finansijskim transakcijama u tuđe ime.

Ti takozvani glasovni potpisi upotrebljavaju se u kompanijama koje od klijenta traže potvrdu promjene računa ili novčanih transfera.

Iz „BH Telecoma“ ranije su u više navrata potvrdili da se ovakvi pozivi najvjerovatnije koriste za zloupotrebe, da korisnicima Ultra paketa bude skinut novac s kartice nakon što se jave, te su savjetovali da se ne javljaju na sumnjive brojeve.

Komentari prevarenih ljudi na Facebooku

Plaćanje usluge

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i IT stručnjak Saša Mrdović kaže za „Avaz“ da se u posljednje vrijeme pojavljuju nove vrste telefonskih prevara.
– Među najnovijima je i da se uputi poziv i da se korisnik natjera da kaže svoje ime i prezime i da na neko pitanje odgovori sa „da“, da bi se taj znak snimio i iskoristio u autorizaciju neke usluge koja se plaća – navodi Mrdović.

On ističe da se većina telefonskih prevara svodi na to da se korisnik na neki način privoli da pozove broj koji se plaća ili da pošalje SMS na neki od takvih brojeva.

Mrdović: Teško se zaštititi

Univerzalno pravilo

– Veoma je teško zaštititi se od ovih prevara. Ali, vrijedi ono univerzalno pravilo koje su nas naučili u djetinjstvu, a to je da ne pričamo s nepoznatim ljudima – pojasnio je Mrdović.

Avaz.ba

Podijelite članak

Počitajte još

Šta će sve Krizni štab danas razmatrati: Brojne mjere ublažavanja na dnevnom redu

Redakcija

KB Zenica: Stacionar se vraća u funkciju

Redakcija

SIPA premijeru Fadilu Novaliću oduzela mobitel

Redakcija

Nogometni savez BiH: Krajnji rok za nastavak sezone 13. 6.

072info

Njemačka produžila mjere fizičkog distanciranja do 29. juna

072info

Objave s društvenih mreža kojima svaka žena nastoji privući pažnju bivšeg

072info

Od naredne sedmice moguće linije iz Sarajeva za Zagreb, Beograd i Dalmaciju

072info

Privredna komora Federacije BiH: Kupujmo domaće – posjećujmo lokalno

072info

TRAGEDIJE: Poznat identitet policajca iz Žepča koji se jutros ubio u automobilu

Redakcija

Školska godina u ZDK završava 12. juna, svi učenici će završiti ovaj razred

072info

Jedini kontinent na kojem ne znaju šta je koronavirus

Redakcija

Vlašić spreman za turiste, u junu se otvaraju hoteli

072info

Bosanac ispalio više hitaca tokom svadbe, pa bježao od policije

Redakcija

Sanacija puta u naselju Gradac i dijela ulice Bosanskih kraljeva u Janjićima

072info

Vareš na korak do rudnika zlata

072info

Četiri nova slučaja zaraze u BiH, među oboljelima dva dječaka

Redakcija

HDZ: Ukinuti stanje prirodne nesreće u FBiH

Redakcija

Bivši član Predsjedništva BiH: U toku operacija na srcu Harisa Silajdžića

Redakcija

ŠTA DALJE: Stiglo “Hodžićevih” preostalih 20 respiratora, na aerodromu nikoga iz FUCZ i Vlade

Redakcija

Kompanja ArcelorMittal vraća radnike sa čekanja i danas pušta u rad visoku peć

072info