Portal 072info

ALARMANTNO U ZENICI Pacijentice prijete samoubistvom ako im se ne dozvoli abortus!

Već godinama je u BiH više umrlih od rođenih. U prva četiri mjeseca ove godine u Federaciji BiH rođeno je 5.434 djece, a u istom razdoblju umrlo je 7.000 osoba.

Na natalitet najviše utječe ekonomska kriza, jer svi koji teže odgovornom roditeljstvu i planiranju porodice znaju da u teškim uvjetima ne mogu sebi „priuštiti“ dijete žele li mu osigurati „normalan“ život.

Stari zakon

Parovi se sve teže odlučuju na povećanje porodice, a dodatno zabrinjava i podatak o abortusima kojih se na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) godišnje obavi više od 500.

Prema podacima iz Kantonalne bolnice Zenica, tokom 2014. zabilježeno je 550, prošle godine 529, dok je tokom prvih šest mjeseci ove godine obavljeno 277 abortusa. U prosjeku se mjesečno obave 44 abortusa, a u ovim podacima navedeni su legalni i medicinski indicirani abortusi te spontani pobačaji.

U protekle dvije godine na abortuse su se najčešće odlučivale žene starosti od 25 do 29 godina, a među pacijenticama ima i dosta maloljetnica. Tako je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno osam slučajeva abortusa kod maloljetnica, dok ih je tokom cijele prošle godine bilo šest.

dr-mirsad-ajanovic

Dr. Ajanović: Teški životni problemi 

Prekidi trudnoća u ZDK ne vrše se samo u KBZ. Jedan dio radi se u dispanzeru, područnim ambulantama, privatnima ustanovama, zbog čega podaci nisu objedinjeni.

Kako ističe dr. Mirsad Ajanović, šef Odjela za ginekologiju KBZ, važeći zakon u BiH po kojem se rade abortusi je preuzet iz bivše SFRJ.

– Svaka žena ima pravo da odlučuje o svojoj trudnoći do desete sedmice starosti ploda – pojašnjava dr. Ajanović.

Nužno zlo

Najčešći razlozi koje pacijentice navode za abortus su neželjene i neplanirane trudnoće. Dr. Ajanović kaže da se u svom radu susreće s raznim situacijama, a nekad ih je vrlo teške riješiti.

– Dolaze pacijentice s teškim životnim problemima, izvanbračnim vezama, tu su često i maloljetnice kojima roditelji ne znaju da su u drugom stanju – govori dr. Ajanović dodajući da su naročito stresne situacije, ali ima i takvih, kada pacijentice prijete samoubistvom ako im se ne dozvoli abortus.

Iako je broj abortusa u KBZ poprilično velik, medicinari i ginekolozi nisu zagovornici prekida trudnoće.

– Iako imamo negativan stav prema abortusima, to je nužno zlo koje moramo raditi – navodi dr. Ajanović.

Adekvatna zaštita

Zbog velikog broja abortusa dr. Ajanović savjetuje primjenu adekvatne zaštite, ali i edukaciju mladih u školama.

– Najčešći trendovi kod primjene kontracepcije u svijetu su pilule, upotreba lokalnih sredstava, tzv. spirala, te prezervativi, kontraceptivne pjene i paste – naglašava dr. Ajanović, ističući da su najefikasnije kontracepcijske pilule i spirale.

Brojke

550 abortusa u 2014. godini
529 abortusa u 2015. godini
277 abortusa u prvih šest mjeseci 2016. godine

Autor: D. PAŠALIĆ – Dnevni avaz

Podijelite članak

Počitajte još

Fantastičan video Zenice iz zraka (VIDEO)

072info

Zbog pandemije koronavirusa dio redovnih pacijenata ostao bez kontrola i lijekova

072info

Arena “Husejin Smajlović” ustupljena za eventualni prihvat većeg broja zaraženih korona virusom

072info