Portal 072info

ALARMANTNO: Vidljivost manja od 20 metara, period povećanog zagađenja tek počeo !

Građani BiH zabrinuti

Alarmantno stanje u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Gusta magla večeras usporava saobraćaj, a na pojedinim dionicama vidljivost je manja od 20 metara. Nešto bolja situacija je na jugu, gdje su uslovi za vožnju povoljni, vozi se po pretežno suhom kolovozu, uz dobru vidljivost.

Za vas koji putujete ili imate namjeru krenuti na put informacija da na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 20 minuta.

Podsjećamo Federalni hidrometeorološki zavod danas je izdao je narandžasto upozorenje zbog magle, a područja za koja se odnosi upozorenje su centralni, istočni, zapadni i sjeverni djelovi Bosne. Vremenski interval i datum važe za period od 5. decembra od 16.00 sati do ponoći istog dana.

U Kantonu Sarajevo proglašena je pripravnost zbog povećanog zagađenja zraka, a u Hidrometerološkom zavodu FBiH ističu da narednih dana očekuju postepeno povećanje zagađenosti i da je period povećanog zagađenja tek počeo, a ne očekuju se padavine ili jači vjetrovi zbog kojih bi “prodisali”.

Ako do toga dođe, u Sarajevu je moguće da bude proglašeno upozorenje kao druga takozvana epizoda iz Plana interventnih mjera. Treća je uzbuna.

Prekoračenje tolerantnih vrijednosti štetnih materija u zraku, osim u Sarajevu, Tuzli i Lukavcu, koji je u Tuzlanskom kantonu, zabilježeno je i u Zenici.

Ljekari preporučuju smanjeno kretanje, posebno ujutro i uveče, te zaštitu usta i nosa maskom ili šalom. Ovo se posebno odnosi na srčane i plućne bolesnike, osobe koje su se upravo oporavile od bolesti ili povrede, djecu, starije i trudnice.

Apeluje se na vozače da smanje upotrebu vlastitih vozila, a firme, vlasnici i korisnici kotlovnica da preduzmu sve mjere za smanjenje emisije.

U slučaju pogoršanja situacije, predviđa se smanjenje temperature zagrijavanja prostorija, maksimalno korištenje trolejbusa i tramvaja, zabrana kretanja auta čiji motori imaju normu manju od Euro 3.

Šta dati kao preporuku. Ukoliko vam to obaveze dozvoljavaju, najbolje je biti u svom domu. Pošto većina mora vani, jedina zaštita je neka vrsta fizičke zaštite, poput šala i maske, da se ne udišu čestice. I kad god je neko u prilici treba da ode gdje je veća nadmorska visina.

Inače, iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH danas su saopštili da je za očekivati slične periode u naredna četiri mjeseca jer zima nije još ni nastupila.

U sarajevskoj policiji rekli su da nije zabilježen veći broj saobraćajnih nezgoda nego inače.

Dnevni avaz

 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box