Portal 072info

Albanija i BiH ubjedljivo najsiromašnije u Evropi

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Albanija i Bosna i Hercegovina najsiromašnije su države u Evropi prema podacima koje je protekle sedmice objavila evropska statistička agencija Eurostat.

Agencija je objavila podatke o „stvarnoj individualnoj potrošnji“ (AIC), što je mjera materijalne dobrobiti domaćinstava.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Na temelju prvih preliminarnih procjena za 2019. godinu, prije nego što su države počele uvoditi mjere zaštite od COVID-19, AIC po glavi stanovnika izražen u „standardima kupovne moći“ (PPS) kretao se u rasponu od 59 posto do 135 posto prosjeka Europske unije širom 27 država članica.

No, u Bosni i Hercegovini je bio tek 42 posto prosjeka EU, a lošije stoji samo Albanija sa 40 posto prosjeka. Sjeverna Makedonija je bila na 43 posto prosjeka, Srbija na 49 posto, Crna Gora na 60 a Hrvatska 66 posto.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Inače, najviši nivo u EU zabilježen je u Luksemburgu, 35 posto iznad prosjeka EU. Njemačka je bila oko 23 posto iznad prosjeka, a slijede je Austrija, Danska, Belgija, Nizozemska, Finska, Švedska i Francuska, koje su sve zabilježile nivo između 5 posto i 20 posto iznad prosjeka EU-a.

Drugo mjerilo koje se navodi u istom izvještaju Eurostata je bruto-društveni proizvod po glavi stanovnika (GDP per capita) izražen također u PPS-u, koji je glavni mjerilo ekonomske aktivnosti.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Po ovom mjerilu ponovo su na začelju Albanija sa 31 posto prosjeka EU, te BiH sa 32 posto prosjeka. Sjeverna Makedonija ima 38 posto, Srbija 41, Crna Gora 50 a Hrvatska 65 posto prosjeka EU.

Najbogatiji u Evropi i po ovom mjerilu je je Luksemburg, a slijede Irska, Danska, Nizozemska, Austrija, Njemačka…

eurostat

Biznisinfo.ba

Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info - klikni ovdje da preuzmeš!

Počitajte još

Jesu li mjere u BiH blage: Pogledajte restrikcije evropskih država

072info.com

Prosječna neto plaća u BiH u avgustu 953 KM

072info.com

U BiH nemoguće dokazati da je neka životinja otrovana, nema toksikološke analize

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

PLAKAT ARNEL ZAVRSNI