Albanija preimenovala ulicu u kojoj se nalaze ambasade Rusije i Srbije u “Slobodna Ukrajina”

Objavljeno:

Albanija će preimenovati ulicu u glavnom gradu Tirani u kojoj se nalaze ruska i ukrajinska ambasada u “Slobodna Ukrajina” kako bi odala počast ukrajinskom otporu ratu, rekao je gradonačelnik u nedjelju.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, članica NATO-a Albanija pridružila se drugim evropskim zemljama u uvođenju ekonomskih sankcija i zabrani ruskih aviona iz svog vazdušnog prostora.

“Naša generacija će biti obilježena ovom krvavom ruskom agresijom, a herojskog otpora Ukrajine treba pamtiti na našim javnim mjestima”, rekao je gradonačelnik Tirane Erion Veliaj za Reuters.

Ulica je ranije nosila ime po Doniki Kastrioti, koja je bila supruga albanskog nacionalnog heroja Skenderbega. U ulici se nalaze i ambasade Srbije i Kosova.

Gradonačelnik Veliaj je rekao da će novo ime biti podsjetnik za osoblje ruske ambasade. “Rusi će morati da rade, žive i dobijaju poštu na adresi Slobodne Ukrajine.”

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom” za koju kaže da nije osmišljena da okupira teritoriju, već da uništi vojne kapacitete njenog južnog susjeda i zarobi ono što smatra opasnim nacionalistima.

H.D. | 072INFO
H.D. | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

Tri zemljotresa zatresla Balkan: Građani u strahu 

Nova zemljotresi ponovo su zatresli stanovnike Balkana. Dva zemljotres dogodila su se...

Albanski parlament glasao protiv usvajanja rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici

Kako javljaju albanski mediji, Parlament ove države odbio je...

NATO otvara zračnu bazu na Balkanu

Stara zračna baza iz doba komunizma u Albaniji trebala...

Gradovi u Albaniji štede struju isključivanjem rasvjete

Albanija je naredila svim gradovima da isključuju svjetla u...