AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Svijet / Vijesti

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da je Albanija početkom septembra donijela zakon kojim je ograničila uvoz lijekova i medikamenata svih vrsta iz Srbije na svoje tržište, što je mimo svih protokola i sporazuma potpisanih između Srbije i Albanije.

“To znači za naše dve najveće farmaceutske kompanije, Galeniku i Hemofarm, zatvaranje tržišta za 110 preparata koji danas postoje registrovani ili su u toku registracije za plasman na njihovo tržište”, rekao je Sertić u Privrednoj komori Srbije na skupu o srpskoj izvoznoj  privredi.

To je, prema njegovim riječima, veliki finansijski minus za obje kompanije i Srbija, kako je kazao, neće dozvoliti da joj Albanija uvede pravila kojima će pokušati da uništi dio srpske privrede, a da Tirana ostane bez bilo kakvih implikacija sa srpske strane.

“Nećemo dozvoliti da Albanija nama uvede pravila koja će uništiti naš deo proizvodnje, a da ona ostane bez implikacija od strane Srbije”, rekao je Sertić.

Ministar privrede je rekao da je prije par dana, tokom posjete albanskog premijera Edija Rame Beogradu, ukazao na ovaj problem sa farmaceutskom industrijom.

“Kapacitet naše države da se bori sa takvim stvarima jeste upravo naša politička stabilnost i rešenost da imamo otvorenu ruku za saradnju sa svima, ali pod uslovom da se poštujemo međusobno”, rekao je Sertić.

On je podsjetio da se vrlo često u okviru CEFTA sporazuma dešavaju problemi vezani za to da pojedine zemlje donose uredbe kojima uvode određene prepreke u trgovini i podsjetio na slučaj kršenja ovog sporazuma od strane Makedonije u trgovini žitaricama.

Sertić je dodao da su sve ovo problemi koje mora da riješava država.

Nezavisne