AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Pacijenti koji se upućuju na KCUS, dolaze kasno, sa teškom kliničkom slikom, upozorio je doktor Alden Begić.

– Postavljam pitanje šta je svrha call centra koji je uspostavljen. Ako je to da se pacijenti upute u ambulante u kojima je najmanja gužva, kako bi što manje čekali, onda to razumijem. Međutim, ne mogu se ljudi liječiti preko call centara. U call centrima ne mogu to raditi ni studenti medicine. Nama ljudi, koji dolaze, upućuju se kasno, sa teškom kliničkom slikom, sa teškim pneumonijama. Mi kada primamo ljude i određujemo da li će dobiti kiseoničku potporu gledamo kakva je klinička slika, a ne da li je PCR test pozitivan. Imamo ljude u teškom stanju sa negativnim testom. Uostalom, ne mora test uvijek pokazivati da li neko ima koronu ili ne, možda je uzet na nepravilan način, postoje brojni faktori koji utiču na to kakav je rerzultat testa, kazao je Begić.

Opisujući stanje u vezi sa zbrinjavanjem pacijenata, kazao je kako je trenutno na kiseoničkoj potpori 520 pacijenata.

– Mi imamo i kiseoničke pacijente koji nisu Covid pacijenti, kojima je potrebna tercijarna medicinska zaštita, a koje ne može niko drugi zbrinuti. Šta sa tim pacijentima? U takvoj smo situaciji da moramo nekoga skinuti sa respiratora da bi nekog drugog stavili. Zapitajte se da je to neko vaš blizak, da čeka na respirator, ili da mora biti skinut sa respiratora, u emotivnom obraćanju zastupnicima istakao je doktor Begić.

Poredeći drugi i treći talas epidemije koronavirusa, kazao je kako su se u drugom talasu komplikacije najčešće javljale između sedmog i 11. dana zaraze, a da se sada javljaju već petog ili šestog dana.

Govoreći o potrebama za kisikom doktor Nermir Granova je kazao kako KCUS raspolaže sa nekoliko rezervoara za kisik. Jedan je u izolatoriju Podhrastovi kapaciteta 75 kubnih metara, jedan je na Infektivnoj klinici istog kapaciteta, te dva na centralnom medicinskom bloku, kapaciteta od 75 i 100 kubnih metara.

– Mi smo nekada imali mjesečnu potrošnju od 24 tone kisika. Ta potrošnja sada iznosi 20 tona kisika dnevno, što je skoro 30 puta više, kazao je Granov.