Ale Šiljdedić: Odakle migrantima oružje?

Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona za N1 je govorio o ranjavanju unutar migranskog kampa Miral. Šiljdedić je za N1 pokušao dati odgovor na pitanje – odakle migrantima oružje.

Osmogodišnji dečak iz Iraka teško je ranjen u subotu uveče prilikom međusobnog sukoba migranata i pucnjave u blizini Privremenog prihvatnog centra “Miral” u Velikoj Kladuši, u kojem je korišteno vatreno oružje.

“Provjerio sam u bolnici, dječak nije više na intenzivnoj njezi, nije životno ugrožen. Rane jesu bile teške, bilo je kritično u jednom momentu, ali sada se dobro oporavlja”, rekao je gost N1.
Odakle migrantima oružje?

“Teško je odgovoriti na to. Oružje je lako nabaviti u BiH, građani ga posjeduju, lično, lovačko, vojno naoružanje. Može se pronaći kod građana. Pronađeno je i u kućama koje su bile meta provala. Ovo je primamljiv plijen za svakoga ko vrši provalu”, kazao je za N1.

Šiljdedić ističe da su migranti oružje mogli nabaviti i u Srbiji.

“Ako ilegalno pređnu granicu – niko ih ne kontroliše. Nemaju problema da dođu do USK. Mi upozoravamo na to tri godine, da se moraju vršiti kontrole, legitimisati lica. Ako dođu u Tuzlu ili bilo gdje u BiH, moguće je da oružje imaju sve vrijeme”, pojasnio je.

Šiljdedić tvrdi da u BiH ima i krimogenih osoba koje prodaju naoružanje.

“Uvijek će se neko naći da oružje proda ako ima zainteresovana strana da ga kupi”, rekao je.
Snimci sukoba u Miralu, identifikovan osumnjičeni

U međuvremenu su se pojavili snimci sukoba unutar prihvatnog kampa Miral.

“Autentični su, mi smo radili pretrese terena, našli smo još jedno ranjeno lice. On je državljanin Afganistana. Nije se javio za medicinsku pomoć. Pronađen je naknadno”, izjavio je.

“Došli smo do saznanja o izvršiocu djela. Sumnjamo na državljanina Pakistana, kojem je poznat identitet. Traga se za njim”, potvrdio nam je glasnogovornik MUP-a USK.

Gost N1 je kazao da je realna mogućnost da se vratio u Srbiju, da je možda ušao dublje u teritoriju BiH ili da je čak prešao granicu sa Hrvatskom, odnosno EU.

MUP USK se oslanja najviše na Službu sa poslove sa strancima, Graničnu policiju BiH, ali se, ističe gost N1, problem svodi na one u čijem dvorištu se događa.

“USK je na meti migranata. Doći će i dolaze u sve većem broju”, zaključio je.

IZVORN1
Prethodni članakBili su među najgorima: Jedna evropska zemlja postala je uzor u borbi protiv koronavirusa
Sljedeći članakKakav kašalj se povezuje s covidom i kada se treba javiti liječniku?