Portal 072info

ALEM HADŽIBEGOVIĆ: Fokusiran sam na obaveze, ne razmišljam ko će biti izabran?!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kao što je javnosti od ranije poznato,  nakon odlaska u penziju Huseina Hinovića, Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica uskoro bi trebalo dobiti novog direktora. Budući da se na izbor novog direktora čeka već duže vrijeme, a da se u ovom poslu do sada odlično snašao kao v.d. direktora nekadašnji referent za pravne poslove Alem Hadžibegović, odlučili smo upravo sa njim obaviti intervju. Naime, u razgovoru sa Hadžibegovićem nastojali smo saznati kakve on ima planove ukoliko se upravo on izabere za novog direktora, budući da je i on sam kandidat za mjesto čelnog čovjeka preduzeća pod čijim okriljem su Gradska arena, Atletski stadion, pomoćni nogometni teren sa vještačkom travom, dva malonogometna, teniski tereni na Kamberovića polju, Gradski bazeni u Crkvicama… Koje su to njegove ambicije kada govorimo o mjestu novog direktora, kako on zamišlja svakodnevnicu u Gradskoj areni, te niz drugih do sada neodgovorenih pitanja pročitajte u intervjuu koji smo obavili.

Gradska arena je poslovni izazov i velika odgovornost za svakog čovjeka, koliko ste se Vi uspjeli prilagoditi obavezama koje funkcija v.d. direktora nosi sa sobom?!

Uspio sam se prilagoditi u skladu sa okolnostima, nastavio sam sa pozitivnim poslovanjem od kada sam preduzeo dužnost 12.09.2013. godine. Gradska arena pruža funkciju kako sportskim klubovima tako i rekreativcima, nastavljaju da se iznajmljuju termini; a ženski i muški košarkaški klub Čelik kao i RK Čelik također su nastavili da koriste Arenu.  Gradska arena je najreprezentativniji objekat u sklopu kojeg upravlja JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata u Zenici, moderan je objekat tako da ima i svoje troškove ali se mi ipak uspijevamo nositi sa tim.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za veoma kratko vrijeme koje ste proveli na funkciji, iza sebe imate veliki broj uspješno realizovanih projekata. Znači li to kako podržavate većinu zeničke javnosti koja smatra da Arenu treba maksimalno iskorištavati?!

Svakako, ne samo da treba maksimalno da se iskoristi već da konstantno budu neke aktivnosti u sklopu Arene, ali ne treba zanemariti i to kako je u Zenici slaba kupovna moć. Ipak, smatram da je Arena objekat koji se može nositi sa svim drugim objektima u BiH, uspješno smo organizovali Svjetsko prvenstvno u rukometu i niz drugih projekata, dakle objekat ispunjava sve mogućnosti da se organizuju kako sportske, kulturne tako i sve druge manifestacije i to na zavidnom nivou.

Koliko su cijene iznajmljivanja Arene pristupačne, da li je to jedan od problema rijetkih većih dešavanja?

Ja mislim da su cijene proporcionalne onome što Gradska arena pruža, budući da ne možemo porediti Arenu sa jednom školskom salom. Ipak, ovo je objekat koji pruža vrhunsku uslugu tako da smatram da su cijene krajnje korektne i prilagođene onome što one sa sobom nose.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema Vašem mišljenju, kako bi trebalo da izgleda svakodnevnica Arene?

Trebalo bi da izgleda kao i do sada, budući da stalno imamo nekih događaja od utakmica, koncerata, radionica i drugih manifestacija. Sada je samo stvar visine cijene, ali lično smatram da je cijena termina od 50 KM gdje dobijete na korištenje svlačionice, tuširanje i teren mizerna. Uzmimo samo za primjer Mejdan u Tuzli, gdje je cijena iznajmljivanja termina 117 KM iako se Mejdan i Gradska arena u Zenici ne mogu porediti.

Planirate li i postoji li potreba za upošljavanjem novih radnika ili možda čak za reduciranjem trenutnog brojnog stanja?!

Obzirom da sam ja sada vršilac dužnosti direktora, trenutno nemam nikakvih planova u tom pogledu. Radimo sa radnicima koje sam i preuzeo, te upravo sa njima postižem maksimalan efekat, raspoređujući ih na svaki objekat. Sa trenutnim brojem radnika mislim da odlično funkcionišemo i stižemo realizovati sve ono što nam se stavi za zadatak, a maksimalno se zalažemo kako bi firma od 26 radnika što bolje funkcionisala.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada pominjemo projekte koji trebaju tek zaživjeti u Gradskoj areni, trenutno je zbog situacije koja je zadesila BiH i regiju prolongiran termin održavanja koncerta Harisa Džinovića. Međutim, uveliko se pominjalo kako će Gradska arena Zenica 14. juna biti domaćin finalne večeri ‘Zvezda Granda’?

Što se tiče Harisa Džinovića, kao što je javnost već upoznata, koncert je za sada prolongiran zbog nepogoda koje su nas zadesile. Kada govorimo o finalnoj večeri “Zvezda Granda”, u kontaktu sam sa menadžerom Grand produckije za BiH i ni oni neće organizovati finale koje je planirano za 14. juni. Oni su trenutno, prema njihovim riječima, okrenuti ka humanitarnom radu i nije im do toga. Odgađanje ova dva koncerta automatski utiče i na prihode, tako da su to uslovi na koje mi ne možemo uticati.

Koji su to događaji, prema Vašem mišljenju, koji bi trebali da imaju prioritet u Gradskoj areni?!

Događaji koji su se dešavali i do sada, a svakako da bi po meni bilo dobro organizovati sajam knjige, izložbe životinja, takmičenja u borilačkim vještinama, kao i autosajam. To su stvari koje bi upotpunile Gradsku arenu, a koje su se do sada desile u tuzlanskom Mejdanu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na oficijelnoj stranici Gradske arene postoji anketa koga bi Zeničani voljeli slušati u Gradskoj areni, koliko se uopće prate te povratne informacije javnosti?

Informacije se prate, ali jedna stvar je koga bi Zeničani voljeli slušati dok je druga stvar cijena koju menadžeri definišu u zavisnosti od estradne ličnosti i njene popularnosti. Gradska arena nema sredstva koja bi ulagala u projekte takvog tipa, postoji cjenovnik za zakup Gradske arene, ali ne i budžet iz kojeg bismo izdvajali sredstva da lično mi organizujemo neki muzički događaj.

Postoji li neko u Areni ko je zadužen da traga za estradnim zvijezdama koje bi mogle nastupiti i realizovati svoj solistički koncert?

Mi kao firma nismo profilirani za to, ali svakako da ukoliko budem izabran za direktora uposlio bih nekog ko bi vršio funkciju menadžera koji bi se bavio upravo tim manifestacijama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mnogi su se pitali zašto Gradska arena nije bila ustupljena evakuisanom stanovništvu za vrijeme poplava?

Nije bilo potrebe jer Zenica ima objekte gdje su se mogli smjestiti evakuisani, kao što je zenička kasarna. Ipak, jedan od sportskih objekata koji su se dali na korištenje je u Papirnoj, a gdje sam ja kao direktor omogućio evakuisanima da se kupaju na zapadnoj tribini.

Za sami kraj razgovora, kako komentarišete izbor direktora JP koji traje već duže vrijeme i koje su Vaše ambicije kada govorimo o tom mjestu?

To ne bih pretjerano komentarisao, nadležan za provođenje tog postupka je Nadzorni odbor, oni postupaju u skladu sa Pozitivnim zakonodavstvom BiH, oni provode proceduru i određuju kada će biti izbor. Ja sam tu bio jedan o prijavljenih, tako da ne bih komentarisao, jer Nadzorni odbor je po Statutu nadležan da bira direktora, oni rade  svoj posao i ja se ne miješam u to. Ja vodim upravu i operativni dio preduzeća, tako da uopće ne razmišljam o tom konkursu. Ne razmišljam o tome prvenstveno jer sam cijeli dan fokusiran na obaveze koje imam, a moje ambicije kada govorimo o mjestu direktora i dalje će ostati samo za mene.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)