Alen Jusufović: Nevrijeme u narednih 60 sati, dijelovima BiH prijete bujične poplave

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nakon što su majske i junske kiše izazvale velike probleme u pojedinim dijelovima BiH, prognoze meteorologa za naredne dane nisu nimalo ohrabrujuće. Alen Jusufović, meteorolog amater danas je upozorio na količinu padavina koju možemo očekivati u narednim satima.

– U narednih 60 sati opasnost od grmljavinskih nevremena i nepogoda uz grad, te lokalnih bujičnih poplava je umjereno visoka. Danas nastavljamo ondje gdje smo stali jučer, nastavljamo trend sinoptičke slike koja nas prati već dugi niz dana. Tokom dana atmosfera u BiH, posebno u Bosni, bit će izrazito nestabilna, uz pojavu lokalne kiše i grmljavinskih pljuskova. Nestabilna atmosfera će se nastaviti i kroz noć na nedjelju, generalno prema sjeveru Bosne i Panonskoj niziji – kaže Jusufović.

Dodaje da je lokalno moguće olujno nevrijeme, uz jako električno atmosfersko pražnjenje uz pojavu grada, te prolazno jak vjetar i obilne pljuskove kiše koji u kratko vrijeme mogu uzrokovati bujične poplave.

– Posebno se mora skrenuti pažnja na nedjelju, noć na ponedjeljak i ponedjeljak prvi dio dana za veći dio Bosne, gdje bi jaka grmljavinska nevremena mogla dovesti do lokalnih poplava, klizišta i odrona – upozorava Jusufović.

Prema trenutnim izračunima, najveće količine padavina očekuju se u okolini Bihaća, Prijedora, Banja Luke, Doboja, Tuzle, Sarajeva, te Han Pijeska i Goražda.

avaz