AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Alen Šeranić, rekao je da je epidemiološka slika nepovoljna i da smo u posljednjih sedam dana imali priliku da vidimo blagi rast, a sada i izraziti rast osoba koje su zaražene.

– Ono što shodno ovom broju znamo, znamo odakle su ove osobe. To su kontakti pozitivnih osoba, njih ima nekolicina, lica koja su se sa simptomima javila u zdravstvene ustanove, poručio je Šeranić i dodao da je epidemiološki to dobra informacija, ali je broj zaraženih zabrinjavajući, i to u velikom broju opština u RS-u.

Kako kaže kroz analizu sa Institutom su vidjeli se da se uglavnom radi o prenosu u krugu porodice ili na radnom mjestu.

– Prije svega, one mjere koje sad neki drugi uvode, mi nismo te mjere ni mijenjali svakako, a to podrazumijeva obavezno nošenje maski prije svega u zatvorenom javnom prostoru, s druge strane vi znate da je radno vrijeme ograničeno na 23 sata, i da je to mjera koja bi svakako trebala da se sprovodi, ali imamo informacije sa terena da se ta mjera u potpunosti ne sprovodi u Republici Srpskoj. Svakako da taj vid okupljanja predstavlja jedan od rizičnih načina, da tako kažem, što se tiče prenosa samog virusa – rekao je Šeranić za ATV.

Postoji i niz mjera koje su i dalje na snazi, od dezinfekcije ruku do samog ponašanja ljudi u određenim objektima, a zabrane posjeta staračkim domovima i zdravstvenim ustanovama i dalje važe, podsjetio je Šeranić.

Lokalne zajednice će imati mogućnost da kroz lokalne krizne štabove donose i restriktivnije mjere od onih na nivou entiteta.