Portal 072info

Alešević pozvao građane na proteste: “Od ponedjeljka oblačite žute prsluke, pokrenimo revoluciju”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Biznismen iz Velike Kladuše Nermin Alešević, koji je široj javnosti postao poznat kao jedan od aktera afere “Potkivanje”, uputio je putem društvenih mreža poziv građanima BiH.

– Pozivam građane BiH, koji su nezadovoljni radom pravosuđa, da od ponedjeljka, kada krenu na posao, pauzu, grad, a prolaze kraj istih ustanova, obuku žute prsluke u znak protesta protiv kršenja naših građanskih prava na život. Pokrenimo žutu revoluciju na kulturan način, šetajući – napisao je Alešević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je, podsjetit ćemo, snimio sastanak sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milanom Tegeltijom na temu ubrzavanja postupka kojeg je vodilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Tegeltija je Aleševiću obećao da će “vidjeti sa Dalidom”, odnosno sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalidom Burzić.

Na snimku, kojeg je objavio portal Žurnal, pojavljuje se i inspektor SIPA-e Marko Pandža, koji je od Aleševića za posredovanje u kontaktu sa Tegeltijom tražio novac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Disciplinske komisije VSTV-a su u međuvremenu odbacile tužbe Ureda disciplinskog tužioca protiv Tegeltije, a Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Aleševića i Pandže zbog, kako je saopćeno, postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 217. KZBiH (primanje dara ili drugih oblika koristi) i 218. KZBiH (davanje dara i drugih oblika koristi), a osumnjičeni Alešević i za kazneno djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz članka 155. KZRS.

Tegeltija je u tom predmetu saslušan u svojstvu svjedoka, a iz Tužilaštva BiH je potvrđeno da je formiran predmet s ciljem “ispitivanja motiva osoba koje putem medija šalju javnosti negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faktor.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 35
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME