88
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

U toku su intenzivni razgovori međunarodnih zvaničnika, predstavnika ambasada, EUFOR-a i NATO-a s političarima, posebno predstavnicima sigurnosnih agencija iz RS, ali i cijele države, s ključnim upozorenjem da trebaju osigurati vladavinu prava u BiH.

FIXGEHALT

Ovo je u razgovoru za “Avaz” kazao Alija Kožljak, profesor međunarodnih odnosa i nekadašnji šef Misije BiH pri NATO-u.

Podrška Srbije

Ovakve aktivnosti međunarodnih predstavnika dolaze u vrijeme opasnih izjava Milorada Dodika, posebno onih u kojima prekršiocima Zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca obećava zaštitu policije RS.

– Neki tu situaciju upoređuju s onom kada su hrvatski zvaničnici pokušali uraditi nešto slično. Upravo takav scenarij moguć je i sada. Međunarodna zajednica čeka takav potez Dodika, jer će imati argumente da jednog legitimno izabranog predstavnika skloni s dužnosti zato što potiče nesigurnost, nestabilnost i nepoštivanje Ustava i zakona, a time i sukobe u BiH – dodaje Kožljak.

LIDER

Poruka da ne ide dalje stigla je do Dodika, koji traži podršku Srbije, ali je ne dobiva jer je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić informiran da je međunarodna zajednica ovaj put odlučna da ide do kraja.

– Stvarni test za Dodika, ali i za BiH su sigurnosne institucije i tu će se prelomiti budućnost BiH. Vidjet ćemo dokle će Dodik insistirati na tome da se ne poštuju Ustav i državni zakoni i da se entitetske agencije eventualno suprotstave državnima. Ako do toga dođe, države EU će se pridružiti SAD u vezi sa stavljanjem Dodika na “crnu listu”. Međunarodna zajednica će političare i klastere političara eliminirati iz političkog života – ističe prof. Kožljak.

Pojačan angažman

Pojačan angažman međunarodne zajednice u BiH Kožljak je najavio u razgovorima za “Avaz” neposredno nakon izborne pobjede američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

– SAD, Velika Britanija, Njemačka, zemlje EU postigle su konsenzus, o BiH se razgovara i s Rusijom na način da njene euroatlantske integracije nemaju alternativu – kaže Kožljak i dodaje da je dokaz pune saglasnosti imenovanje novog visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Nepoštivanje Tužilaštva BiH

Ovu priliku Bosna i Hercegovina mora iskoristiti, smatra Kožljak, naglašavajući da su odgovori na probleme koje servira Dodik državnički odnos i saradnja probosanskih snaga.

– Prvi pokazatelj zalaganja za BiH je stopostotno zalaganje za vladavinu prava, antikorupcijsko djelovanje, borbu za funkcioniranje i poštivanje institucija BiH. Znači, nema nepoštivanja Suda, Tužilaštva BiH, svakodnevnih afera i zaštite onih koji su u njima učestvovali – smatra Kožljak.