Alija Kožljak iz Njujorka: Prvi sastanci nisu bili obećavajući, ali rezolucija o Srebrenici bit će usvojena

Alija Kožljak iz Njujorka: Prvi sastanci nisu bili obećavajući, ali rezolucija o Srebrenici bit će usvojena

Sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatrana rezolucija o genocidu u Srebrenici, zakazana je za 23. maj. Određivanje datuma zasjedanja Alija Kožljak, šef kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, smatra diplomatskom pobjedom bh. tima.

– Diplomatska borba urodila je plodom. Jedan mali tim BiH bori se s cjelokupnom mašinerijom Ruske Federacije i Srbije, koji su i privatne avione angažovali kako bi spriječili zakazivanje sjednice i glasanje o rezoluciji. Tokom niza sastanaka, pa i jučer na sastanku s predsjedavajućim Generalne skupštine UN-a Denisom Frensisom (Dannis Francis), argumentirano je zašto do ove sjednice treba doći i zašto se ova rezolucija treba usvojiti – kazao je Kožljak za “Avaz”.

Diplomatska borba bit će nastavljena i narednih dana, možda čak i intenzivnija nego do sada. Predsjedavajući Bećirović danas će se obratiti i na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, prezentirati stanje u državi i predložiti korake za ubrzanje evropskih i NATO integracija BiH.

– Mi smo ovdje već treći put i zaista je urađen veliki posao. Prvi sastanci nisu bili previše obećavajući, uglavnom zbog propagande Rusije i Srbije koji usvajanje rezolucije o Srebrenici predstavljaju kao nešto negativno po region i međunarodnu zajednicu. Sada je situacija ipak mnogo drugačija, poruke predstavnika država su povoljnije i mislim da će rezolucija biti usvojena 23. maja, dan nakon godišnjice prijema BiH kao nezavisne države u članstvo UN-a – ističe Kožljak.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS