Alija Tabaković: Život u Srebrenici je sve teži, pa lokalna vlast građanima može ponuditi samo nacionalizam

Alija Tabaković: Život u Srebrenici je sve teži, pa lokalna vlast građanima može ponuditi samo nacionalizam

S obzirom na to da vlast u Srebrenici već osam godina imaju predstavnici srpskih stranaka i da život postaje sve teži, građanima se nije imalo ponuditi ništa drugo osim ponovo im prodavati nacionalizam i dizati tenzije, kazao je za „Avaz“ predsjednik SDA Srebrenica Alija Tabaković. 

– Sav civilizovani i demokratski svijet danas pregovara o Rezoluciji o osudi genocida u Srebrenici, a lokalne vlasti, predvođene Momčilom Cvjetinovićem, Mladenom Grujičićem i Milošem Milovanovićem, svakako i SNSD-om, našle su za shodno da sve tragove antifašizma u Srebrenici ponište. Sve više se približavaju fašističkim, nacionalističkim idejama i neprihvatanjem drugoga u gradu u kojem je počinjen genocid. Nažalost, Milovanović i Cvjetinović su i 1995. godine bili dio struktura političkog i vojnog establišmenta – kaže Tabaković.

Komentirajući današnje usvajanje odluke o promjeni naziva ulica u Srebrenici, osim lokalnih zvaničnika, on ukazuje i na odgovornost predsjedavajućeg SO Srebrenica Salke Tursunovića. Zbog ukupne situacije on očekuje da se u narednom periodu postigne dogovor o zajedničkom nastupu bosanskih stranaka na predstojećim izborima i jednom kandidatu za načelnika Općine.

– Dobro je što ima više kandidata i ljudi zainteresovanih za politički život u povratničkim sredinama, pa i samoj Srebrenici. Kako koja godina sve ih je manje, zbog raznih pritisaka i ucjena. Ko god je želio da se politički ostvari u ovom entitetu vrlo brzo je dobivao na pleća sav diskriminatorski sistem vlasti RS. Imao sam priliku i lično da to iskusim, a i svi moji prethodnici bili su žrtve političkog sistema u RS. Svakako da će probosanske ili partije koje priznaju genocid do zakonskog roka imati jedno ime, jednog kandidata i to je neupitno – ističe Tabaković. 

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS