Aljoša Čampara: Podnijet ću zahtjev za suspenziju Zorana Čegara

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine BiH Aljoša Čampara govorio je za BHT.

Čampara je ocijenio da je ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića teroristički čin i napad na državu.

Istraga je bila kompleksna

“Istraga je bila kompleksna, mislim da je u završnoj fazi. Tužilaštvo, ipak, možda može dati bolju ocjenu. Oni su nadležni da vode istragu.

Koliko znam policijske agencije su podnijele izvještaj o počinjenju krivičnog djela za ove osobe koje se terete. Istraga je bila dosta kompleksna. Trebalo je puno međunarodne, čak pravne pomoći da se dođe do izvršioca ovoga gnusnog čina.

Prema nekim mojim informacijama, zahvaljujući i nekim operativnim radnjama i akcijama vezanim za SKY aplikaciju, došlo se i do određenih saznanja. Tako su otkriveni oni koji se sumnjiče za izvršenje ovih krivičnih djela”, kaže Čampara.

ČITAJ JOŠ:  Čampara: SDA se morala obračunati s aferama

Sigurnosna situacija u Federaciji BiH je, prema svim podacima koje Ministarstvo dobija, može se reći zadovoljavajuća, uz određeni procenat pada izvršenja krivičnih djela, navodi Čampara.

“Imamo neka krivična djela za koja je otkrivenost veća u odnosu na isti period prošle godine. Tako da možemo reći da je situacija zadovoljavajuća, s obzirom pod kojim uslovima rade policijski službenici, s obzirom na sveukupnu socio-ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Sve su to parametri koji se moraju uzeti u razmatranje i koji se moraju malo objektivnije gledati”, mišljenje je Čampare.

Federalni ministar osvrnuo se i na slučaj visokog policijskog službenika Zorana Čegara. Njemu je danas pred sudom u Dubrovniku počelo suđenje za prevaru.

ČITAJ JOŠ:  Medicinarima nova šansa za posao u Njemačkoj!

U Dubrovniku počelo suđenje za prevaru

Sumnja se da je i u našoj zemlji učestvovao u nezakonitoj kupoprodaji nekretnina te da je krivotvorio dokumentaciju i zloupotrijebio položaj.

“To su strašne stvari, ja sam na to upozoravao. Ja sam prije zatražio njegovu suspenziju, kada je šamarao, bez ikakvog razloga, radnika na parkingu. MUP Kantona Sarajevo je podnio krivičnu prijavu protiv njega. Koliko znam otvorena je istraga, ali još se ništa nije uradilo.

On je trebao odmah, isti dan nakon saznanja biti suspendovan. Ali, još uvijek ga nisu suspendovali, a nakon objave ovih članaka i dokumentarnog filma, vezano za ovaj kriminal koji se spominje, naravno, ne želim nikoga unaprijed da osuđujem, ali su ispunjeni svi elementi za njegovu suspenziju”, kaže ministar.

ČITAJ JOŠ:  Najavljena izgradnja školskog igrališta za područnu školu u Lašvi

Dobio kompletnu dokumentaciju

Čampara je rekao i da će sutra podnijeti zahtjev za suspenziju Čegara. Prethodno je je tražio i dobio kompletnu dokumentaciju od Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

“Sutra ću to uputiti vršiocu dužnosti (direktora Federalne uprave policije) Ensadu Kormanu koji mora po službenoj dužnosti, nakon svega ovoga što se desilo, njega isti dan suspendovati.

Posebno zato što je potvrđena optužnica na sudu u Dubrovniku, gdje mu se danas sudilo. On se ovdje kod nas vodi kao na bolovanju, a danas je, izgleda, prisustvovao prvom ročištu o izjašnjenju krivnje”, rekao je Čampara.

GODISNJICA
MARKETING