Alkohol rastući problem u BiH i zemljama regiona

Alkohol rastući problem u BiH i zemljama regiona

607_20130808185738_alkohol

Prekomjerna potrošnja alkohola u Evropi dovodi do smrti svakog sedmog muškarca u dobi od 15 do 64 godine, te do smrti svake 13. žene, kako kažu iz Svjetske zdravstvene organizacije, prenosi regionalni portal SETimes.

Prema jednom nedavnom izvještaju, ljudi u Evropskoj uniji popiju 10,2 litara alkohola godišnje, dok je prosjek u Srbiji čak i veći, 11 litara po stanovniku godišnje.

Eksperti u Bosni i Hercegovini upozoravaju da potrošnja u toj zemlji varira od 9,6 do 40 litara, pošto nema čvrstih podataka. Makedonija liječi samo jednu desetinu ovisnika u zemlji.

U bolnicama u Hrvatskoj, mentalni poremećaji vode po broju i dužini boravaka u bolnici zbog alkohola. Tokom 2012, zabilježeno je ukupno 7.541 hospitalizacija zbog mentalnih poremećaja, gdje je iskorišteno ukupno 173.704 dana bolničkog liječenja.

– Hrvatska ima dobro razvijenu mrežu bolnica koje pružaju tretman ovisnicima o alkoholu i onima koji zbog toga imaju zdravstvene posljedice. Zadnjih godina se u okviru zavoda javnog zdravlja razvija mreža aktivnosti za ambulantni tretman mentalnog zdravlja i ovisnosti. U narednom periodu trebalo bi se fokusirati na razvoj prevencije i borbu protiv alkoholizma, posebno među mladima – kaže se u saopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za SETimes.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da prosječna odrasla osoba u BiH popije 9,6 litara alkohola godišnje, ali procjena domaćih zvaničnika je mnogo viša, 40 litara, jer procjene SZO ne obuhvataju potrošnju domaćeg i privatno proizvedenog alkohola.

U Federaciji Bosne i Hercegovine nema bolnica specijalizovanih za liječenje ovisnika.

– Svi ovisnici liječe se ambulantno i u dnevnoj njezi. U cijeloj BiH, jedina mogućnost za bolničko liječenje alkoholizma postoji na Odjelu za psihijatriju pri Kliničkom centru u Banjoj Luci, ali problem je što oni mogu liječiti samo pacijente iz Republike Srpske – izjavila je za SETimes dr. Nermana Mehić-Basara, psihijatrica i direktorica Zavoda za alkoholizam i ovisnost iz Sarajeva.

U Srbiji, ispitivanje koje je obavio dr. Milan Jovanović Batut iz Zavoda za javno zdravlje u Beogradu o potrošnji alkohola među mladima pokazuje da čak 25 posto učenika srednjih škola redovno konzumira alkohol, kao i duhan i narkotike.

Iako su prodaja i služenje alkoholnih pića maloljetnicima u Srbiji zakonom zabranjeni, to ispitivanje otkrilo je da većina maloljetnika bez problema nabavlja alkohol.

Još jedno ispitivanje koje je zavod obavio pokazuje da 40,3 posto stanovništva Srbije alkohol konzumira svakodnevno. Od tog broja, 3,9 posto ima veći rizik da će dobiti neku dugoročnu tešku bolest.

Milenko Savić iz Udruženja klubova rehabilitiranih alkoholičara u Srbiji kaže kako smatra da je glavni problem u Srbiji stav prema alkoholu, gdje se prekomjerno uživanje u piću smatra prihvatljivim ponašanjem.

– Napiti se ovdje se smatra normalnim. Na pijanu osobu se često pozitivno gleda, i to je problem. Omladina slijedi taj primjer i pije više i češće – kaže Savić za SETimes.

Makedonske vlasti procjenjuju da u zemlji ima čak 80.00 alkoholičara, a oko 600 ih svake godine ide na tretman, kaže dr. Pavlina Vaskova, nacionalna koordinatorica Nacionalnog vijeća za borbu protiv alkoholizma.

Tretman se obavlja i putem građanskih udruženja, poput Udruženja klubova liječenih alkoholičara, gdje učestvuje na hiljade alkoholičara, kao i članova porodica.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica