Alma Čolo: Čavarino objašnjenje zašto nije imenovao sudije nema nikakvog smisla, on krši Ustav

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zastupnica Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i SDA-ova pravna stručnjakinja Alma Čolo reagovala je na jučerašnju izjavu predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare o (ne)imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH i članova Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

“Marinko Čavara je samo izvršilac svog šefa Dragana Čovića, a Čović je rekao mnogo ranije na pregovorima da nema imenovanja sudija Ustavnog suda, da nema Vlade Federacije BiH dok se ne riješi pitanje Izbornog zakona po njihovoj želji”, rekla je.

U kontekstu toga, Čolo posebno naglašava nelogičnost Čavarinog objašnjenja zašto nije predložio imena sudija.

On je naime jučer rekao kako imenovanje nije do njega, nego do političkih odnosa jer mu je potrebna većina u Parlamentu na šta ona ističe da takva izjava “nema nikakvog smisla”.

“On tvrdi da ako nema parlamentarne većine, on ne može raditi svoj posao koji mu je propisan Ustavom. On je po Ustavu FBiH dužan da predloži listu kandidata za sudije uz saglasnost oba potpredsjednika i da dostavi Domu naroda FBiH na odlučivanje”, potrctala je Čolo, a zatim objasnila kako funkcioniše proces imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH.

“On je dobio dvije liste od VSTV-a. Oni provode konkursnu proceduru i naprave listu najuspješnijih kandidata i dostavljaju predsjedniku FBiH. Jedna je dostavljena u oktobru 2019., a druga u februaru 2020. I onda on kaže ‘Ja nemam parlamentarnu većinu’. Ja ne znam gdje u Ustavu piše da mu treba parlamentarna većina da obavlja svoju funkciju”, dodala je.

Ističe činjenicu da Čavara ne radi svoj posao te da je to krivično djelo.

“Ja sam dugo govorila da je to zloupotreba službenog položaja. Jer ukoliko funkcioner ne vrši svoju dužnost i time nanosi štetu nekome, on povređuje prava onih ljudi koji su učestvovali u konkursnoj proceduri, prava svih budućih apelanata pred Ustavnim sudom i niz drugih”, zaključak je Čolo.

klix.ba

GODISNJICA
MARKETING