Alma Čolo: Nismo očekivali ovakav rezultat Izetbegovića. Analizirat ćemo to

Podijelite vijest

Alma Čolo, bila je kandidatkinja na listi Stranke demokratske akcije ( SDA) za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. 

Prema posljednim ažuriranim podacima Centralna izborne komisije osvojila je ukupno 12.265 glasova. U razgovoru za Raport osvrnula se na lični, ali i rezultate koje je osvojila partija kojoj pripada. 

Broj glasova koje je osvojila Alma Čolo / Foto: Printscreen

Između ostalog, prokomentarisala je i broj glasova koje je osvojio Bakir Izetbegović, koji je bio u utrci za člana Predsjedništva BiH. 

Nisu svi glasovi prebrojani

Napomenimo, Izetbegović je, prema do sada prebrojanim glasovima, osvojio 190.215 glasova, što je za više od 100.000 glasova manje od Denisa Bećirovića, koji je izabran za člana Predsjedništva BiH. 

“Rezultatima stranke sam poprilično zadovoljna jer su pokazali da smo vodeća stranka po svim nivoima. U Federaciji i na nivou državnog parlamenta imamo najviši broj glasova. Što se tiče mog broja glasova, vodi se tijesna utrka sa Amorom Mašovićem, još uvijek nisu svi glasovi prebrojani. Iz te izborne jedinice ulaze samo četiri poslanika, SDA može dobiti samo jedan direktni mandat što znači ili on ili ja u zavisnosti ko dobije više glasova. Ukoliko uđem u Parlament BiH, za sada imam preko 12 hiljada glasova. Mislim da niti jedna žena osim Sabine Ćudić (Naša stranka) nije osvojila toliko glasova iz Federacije BiH. Žao bi mi bilo ukoliko ne bih mogla nastaviti da radim u interesu BiH sa svojim pravnim znanjem i iskustvom koju imam, ali svakako poštujem rezultate izbora”, kazala je Čolo

ČITAJ JOŠ:  Nakon što je Dodik najavio tužbu CIK-u: Komentari na Twitteru se samo nižu

Kako kaže Predsjedništvo ove stranke još uvijek nije razgovaralo o postignutim rezultatima jer kako kaže čeka se konkretnija slika.

“Svakako da je moguće da je predsjednik Izetbegović na nivou kolegija sa svojim potpredsjednicima imao neke razgovore, ali mi još uvijek sjednicu Predsjedništva nismo održali”, kazala je Čolo, a potom se osvrnula na rezultate Bakira Izetbegovića: 

“Analizirali smo na nivou stranke u svim prethodnim izbornim ciklusima. Naš kandidat za člana Predsjedništva BiH uvijek dobije određeni broj glasova manje od ukupnog broja glasova stranke. Tako da ovo nije iznenađenje za nas. Jeste velika razlika između Denisa Bećirovića, koji je bio kandidat 11 stranaka. Dakle, s jedne strane 11 stranaka, a ovamo samo SDA. Nismo se nadali ovakavom rezultatu. Mislili smo da njih 11 iako imaju odgovorajuću političku snagu, s druge strane i ima i dosta političkih satelita koji nisu uspjeli da pređu ni izborni cenzus na ovim izborima. Vidite kako su pojedine političke stranke prošle. Hoću da kažem da niti jedna od tih političkih stranaka nema jačinu koju SDA ima i zato smo mislili da naš kandidat može nadvladati tih 11, međutim to se pokazalo da je nedostižno ipak”, smatra Čolo.

ČITAJ JOŠ:  Oštar odgovor “Zelenih beretki” Bakirovom “Crnom labudu: “Kako možete nazvati 3.000 boraca dezerterima?”

HDZ neizbježan dio koalicije

Između ostalog, sumirajući utiske o rezultatima za člana Predsjedništvo, Čolo je kazala kako je samo Alija Izetbegović dobio više glasova od svoje stranke. 

“I Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović i u prethodnim ciklusima su imali manje glasova, nego što je imala cjelokupna politička partija. To je razumljivo, jer partija vuče veći broj glasova, birača”, kazala je.

Nakon objavljenih rezultata izbora špekuliše se koje stranke bi mogle formirati vlast. Jedno je sigurno, a to je da je idealnu poziciju na ovim izborima ostvarila HDZ.

ČITAJ JOŠ:  Oštar odgovor “Zelenih beretki” Bakirovom “Crnom labudu: “Kako možete nazvati 3.000 boraca dezerterima?”

“HDZ je neizbježan dio koalicije i na državnom i federalnom nivou. Na državnom nivou je i SNSD neizbježan dio koalicije. Moguće da ove stranke koje su okupljene oko ‘Trojke’ i oko ovih 11 koji su podržali Denis Bećirovića moguće da oni sa HDZ i SNSD-om formiraju vlast, ali ništa nije isključeno. Mislim na one partije koje su prešli izborni prag. Uglavnom, vidjet ćemo šta će se dešavati sa SDA i DF-om koji su bili u koaliciji na prethodnim izborima”, zaključila je Čolo za Raport.