Portal 072info

Alpinistički tim Specijalne policijske jedinice u akciji spašavanja povrijeđenog mladića

?
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Alpinistički tim Specijalne policijske jedinice Zeničko-dobojskog kantona je u veoma teškim uslovima i na nepristupačnom terenu u ponedjeljak uveče uspješno izvršio akciju spašavanja povrijeđenog mladića, koji je na lokalitetu Stijene u naselju Janjići kod Zenice, pao sa litice u provaliju dubine oko 30 metara i tom prilikom zadobio teške ugoržavajuće povrede. Nakon dojave o nezgodi na teren su upućene urgente gradske ekipe koje je predvodio timi Specijalne policijske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a akcijom je rukovodio policijski komesar Semir Šut, koji je pristigao sa ekipama i direktno pomagao u spašavanju mladića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

       Uz nadljudski napor specijalci su, sa pripadnicima Gorske službe spašavanja Stanice Zenica i mještanima Janjića, bezbjedno evakuisali unesrećenog, koji je potom vozilom Službe hitne medicinske pomoći prevezen u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje su konstatovane su teške tjelesne povrede.  Akcija specijalne policijske Jedinice za posebne namjene MUP-a ZDK  izvedena je efikasno i zahvaljujući brzini i uvježbanosti spasiocu su bukvalno spasili mladi život, jer je mladić duže vrijeme ležao povrijeđen i usamljen obzirom da mu rodbina, koja je pokušala mu pomoći, nije mogla da priđe mjestu pada na ne pristupačnom terenu.  Kako je potvrđeno od strane aktera ovog događaja, mladić je nakon pada sa litice ostao na jednoj stijeni, a hrabri specijalci su uspjeli doći do njega, pružili mu prvu pomoć i na kraju ga spustili na sigurno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U narednu fazu spašavanja mladića bili su uključene sve raspoloživi akjtivni policijajci, koji su na dužini od 17 kilometara od mjesta nezgode do Kantonalne bolnice Zenice blokirali sve raskrsnice i povrijeđeni mladić je kolima Hitne medicinske pomoći prebačen na Odjel urgentne medicne KBZ. 

       Dan poslije u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK je organiziran prijem za pripadnike Specijalne policijske jedinice, koji su direktno učestvovali u akciji izvlačenja i spašavanja povrijeđenog mladića, na kojem su ministar Žilić Hajrudin i policijski komesar Šut Semir uputili čestitke spasiocima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministar Žilić i komesar Šut su u svom obraćanju istakli da ovakvi primjeri profesionalnog i požrtvovanog postupanja policijskih službenika kod građana stvaraju osjećaj sigurnosti i doprinose povećanju povjerenja cijele zajednice u policiju, te ohrabruje građane da sarađuju sa policijom u sprječavanju i otkrivanju krivičnih djela. Takođe su naglasili da je „prioritet postupanja i reagovanja svakog policijskog službenika spašavanje života naših građana i da u toj namjeri policijski službenik mora biti odlučan i profesionalan“.

Hrabrost ovih policajaca je pokazana i potvrđena u  akciji spašavanja jednog mladog života.  I već za koji dan specijalci su ‘ponovno u pogonu’ na obezbjeđenju međunarodne nogometne utakmice Bosna i Hercegovina – Vels, i tu je prilika i građanima da pomognu ovim požrtvovanim i humanim profesionalcima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

(Fena/enb)


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME