Aluminij pregovara sa Slovencima, a Kinezi jedini potencijalni kupac

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kako će izgledati prepakirani Aluminij, kako je to slikovito u četvrtak najavio premijer Fadil Novalić, pokazat će naredni mjeseci. Uprava kompanije pokušava iskoristiti priliku koja joj je ostavljena, ostvareni su ozbiljni kontakti s budućim partnerima, a priča se i o potencijalnom kupcu. Najveći pojedinačni vlasnik mostarske kompanije, Vlada FBiH, ostavila je period do nove godine da uprava, Nadzorni odbor i radnici probaju napraviti neke od koraka najavljenih u planu restrukturiranja koji je zadnjih sedmica aktualna tema.

Kako saznaje Naša TV prvi ljudi Aluminija bili su u Sloveniji s predstavnicima tamošnjeg giganta Impol grupe gdje je dogovarana potencijalna saradnja. Slovenci su zainteresirani za poslovni angažman vezan za pokretanje proizvodnje u Ljevaonici, ali bi se mogli uključiti i kao partner kod proizvodnje anoda.

Grupa Impol iz Slovenske Bistrice prije dvije godine je preuzela posustali šibenski TLM i peti je po vrijednosti slovenski izvoznik. Mogu se pohvaliti s više od 2.300 zaposlenih i neto profitom u prošloj godini od 36,7 miliona eura.

Slovenci bi s Aluminijem sarađivali, a kupiti ga hoće Kinezi. Veliku kinesku grupaciju zastupa agencija iz Izraela i to je već javnosti poznato, ali kako naši izvori tvrde, kineske namjere su ozbiljnije nego se ranije percipiralo.


U četvrtak se brojna delegacija Aluminija, sačinjena od uprave, Nadzornog odbora i sindikata, susrela u Mostaru s onim od kojih očekuje najviše – predstavnicima Vlade FBiH. U sudaru optimističkih očekivanja i surove realnosti dogovoren je rok za “prepakiranje”, a predočen je i set mjera za socijalno zbrinjavanje radnika koji je i od ranije ugrađen u naš sistem.

Podsjećamo, bivšem gigantu i nekad najvećem bh. izvozniku struja je isključena 10. jula što je značilo prekid proizvodnje. Aluminij duguje više od 400 miliona KM, od toga tri četvrtine je dug za električnu energiju, najviše prema Elektroprivredi HZHB.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING