Amandmanima na zakon o zabrani pušenja se favoriziraju nargila barovi, a potapaju ugostitelji i privreda

Screenshot 5 46

Sarajevski ugostitelji s kojima smo razgovarali su saglasni u ocjeni da će zabrana pušenja cigareta u ugostiteljskim objektima negativno utjecati na njihovo poslovanje. Analizirali smo i pojedine zastupničke amandmane na zakon kojim bi se zabranilo pušenje. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana kojim bi se potpuno zabranila konzumacija duhanskih proizvoda u svim zatvorenim prostorijama, javnom prijevozu i privatnim automobilima u kojima se nalaze djeca.

Vlast to pravda zaštitom zdravlja građana, a pojedine razvijene države izdvaja kao primjer takve zabrane. S druge strane, strahuje se da će to znatno negativno utjecati na duhansku industriju, kao i na sve ostale privredne grane koje su oslonjene na nju. A to se prije svega odnosi na ugostiteljstvo.

Pojedini zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine su među prvima reagovali na predloženi zakon. Tom prilikom su poručili da neće podržati ovaj zakon smatrajući da bi se njime znatno naštetilo privredi.

Među njima ima i onih koji su već predložili amandmane na ovaj zakon. Ali, sadržaj njihovih amandmana nisu u skladu s njihovim pozivom da se sačuva zdravlje, ali i ekonomija. Niti jednim amandmanom se nisu usprotivili zabrani pušenja. Traže da od zabrane budu izuzeti samo oni objekti u kojima se služe nargile, te bezdimni proizvodi.

Zbog toga se nameće pitanje zbog čega bi nargile bile izuzete od zabrane u ugostiteljskim objektima, ako se zna da se prilikom njihove konzumacije stvara i udiše štetan dim.

Ugostitelji: Zabrana bi značila smanjenje prihoda

Sarajevski ugostitelji koji su bili naši sagovornici, Faruk Halilović, Dario Šabić i Damir Bešlagić su upozorili na negativne ekonomske posljedice eventualne zabrane. Posljedice nisu nimalo zanemarljive s obzirom na to da se bosanskohercegovačka privreda znatno zasniva na ugostiteljsko-turističkim djelatnostima.

Saglasni su da se i zakonom i predloženim amandmanima zastupnika koji su ih javno predstavili, doslovno ubija njihovo poslovanje jer se predlaže potpuna zabrana pušenja u kafićima, što nije slučaj u Evropi – kao na primjer u Hrvatskoj.

U ovoj susjednoj državi cigarete se puše u kafićima u posebnim zonama i ovakav princip savršeno funkcioniše. To nikome ne smeta. Realno, ovdje se sad guraju nargila barovi, a nas se potapa, navode.

Faruk Halilović je po ovom pitanju ukazao na iskustva država u regiji.

“Zabrana će utjecati negativno s obzirom na iskustva u regiji. Takve zabrane su znatno utjecale na promet u ugostiteljstvu. Onda su oni radili izmjene zakona kojima se to reguliše. Na osnovu svog 20-godišnjeg iskustva u ugostiteljstvu, mislim da će to negativno utjecati”, kazao je.

Istakao je ono što ističu i pojedini ekonomisti, a to je da je zabrana predložena u vrlo teškom ekonomskom trenutku. To se posebno odnosi na ugostiteljstvo koje je među najpogođenijim djelatnostima u pandemiji koronavirusa.

Odgovarajući na pitanje da li je prihvatljivije da mora postojati prostor za nepušače i prostor za nepušače, Halilović je naveo da je to najsmislenije za ugostitelje koji služe hranu. Nije siguran koliko bi to bilo učinkovito u svim ugostiteljskim objektima.

Dario Šabić je ukazao na društveni status cigarete u Bosni i Hercegovini.

“Ljudi su toliko navikli na cigaretu da će vjerovatno proći mnogo vremena da se naviknu na zapadni princip. Vjerujte da će zabrana u prvih nekoliko godina itekako utjecati na naš promet koji je onako poljuljan”, naglasio je.

Kako je kazao, njemu kao nepušaču zabrana odgovara, ali ne i kao ugostitelju. Očekuje da bi pad prihoda iznosio i do 60 posto.

I Šabiću bi bilo mnogo prihvatljivije kada bi se moralo da postoje zasebni prostori za pušače i nepušače. Izdvojio je upravo svoj ugostiteljski objekat za koji je naveo da ima tri etaže koju bi svaku od njih mogli posebno posjećivati nepušači i pušači.

Damir Bešlagić je također podsjetio da su i neke druge zemlje imale negativna iskustva sa ovakvom zabranom. Kako je naglasio, prema postojećim pravilima objekti moraju imati posebne prostore za nepušače i pušače. Mišljenja je da je ovo pravilo sasvim dovoljno.

Zaključuju da se oni koji tvrde da rade u njihovom interesu ustvari bave populizmom i ličnim interesima, a da niko se ne bavi malim poduzetnicima i ekonomskim rješenjima. U slučaju da zakon bude usvojen, i to sa amandmanima, predviđaju da će ugostiteljski objekti u cijeloj državi biti prazni, te da će veliki broj radnika ostati na ulici samo zbog tuđeg interesa.

Zabrana bi mogla izazvati nove ekonomske probleme

Ekonomista Faruk Hadžić je ranije za Klix.ba izjavio da bi vlast prije svega trebala kazati kakve će biti posljedice ove zabrane po ekonomiju i društvo u cjelini.

Upozorio je da bi ovakva zabrana mogla značiti gubitak radnih mjesta koja su povezana sa duhanskom industrijom, a samim tim i možda pad prihoda od poreza.

Federalni parlament bi ovaj zakon trebao razmatrati 26. maja.