Amar Ibrulj: Stjenice mogu postati ozbiljan zdravstveni problem

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Građani nekoliko sarajevskih naselja od kraja januara upozoravaju na pojavu stjenica, parazita koji su do polovine 20. stoljeća zadavale glavobolje brojnim zemljama.

Građani u strahu

Ponovo su se pojavile, pa se jedan broj građana pokušava sam izboriti s ovim problemom, dok drugi u pomoć zovu stručnjake.

– Građani su u strahu, jer stjenice mogu predstavljati pravu noćnu moru. Ljudi izbacuju namještaj iz stanova, ali to nije rješenje. Rješenje je pomoć stručnog lica koje će izvršiti i pratiti kompletan tretman – kazao je za “Avaz” Amar Ibrulj iz Komore sanitarih inžinjera FBiH i generalni menadžer savjetodavne agencije za sanitarnu i ekološku zaštitu i sigurnost hrane “Economic Advisor”.

Hrane se krvlju

– Stjenice su beskrilni insekti koji se hrane obično noću i to krvlju čovjeka. To su nametnici od javnog zdravstvenog značaja uglavnom zbog njihovog neugodnog uboda. Mogu predstavljati i ozbiljan zdravstveni problem radi psihološkog stresa uzrokovanog ubodima – pojašnjava Ibrulj.

Građani sami teško mogu do kraja riješiti ovaj problem, jer stjenice žive u pukotinama podova, zidova, stropova, namještaja, ispod lajsni, okova prozora, štokova vrata, ispod tapeta, između rubova i nabora posteljine i madraca, u ramovima slika, uz električne vodove ispod utičnica …

Uredan prostor

– Odrasle stjenice nalikuju sjemenkama jabuke, a možemo ih uočiti po malilm, crnim tačkama koje ostaju od njihovog izmeta, te po krvavim tragovima na posteljini nakon njihovog hranjenja. Što se tiče preporuka, prostori se moraju održavati urednim i čistim. U slučaju da uočimo tragove njihovog prisustva potrebno je odmah pozvati sanitarno – ekološku firmu. Najprije moramo napraviti monitoring vašeg stana, a potom plan za suzbijanje stjenica. U tri faze se rješava problem. Nakon prvog tretmana, drugi tretman se radi nakon sedam, a treći nakon 21 dan. U ta tri rada se rješava problem sa stjenicama – ističe Amar Ibrulj.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING