Amar Osim: Edin Džeko je bio mršavo dijete odraslo u Bosni, a danas je fantastičan čovjek, ne samo vrhunski fudbaler

dzeko 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Naš fudbalski stručnjak Amar Osim je u razgovoru za italijanski “Tuttosport” istakao da je Edin Džeko u mlađim kategorijama Željezničara pokazivao svoj raskošan talenat.

Fantastična generacija

– Bio je dio fantastične generacije, rekao je Amar Osim, koji je bio prvo Džekin profesionalni trener, te dodao:

– Imali smo tada najbolji tim u BiH, ali on je pravio razliku. U mlađim kategorijama zabijao bi 40-50 golova po sezoni. Nikada nije lako postizati golove, to je najteža stvar u fudbalu. To ne možete raditi ako niste jaki, inteligentni i ako nemate vrhunske kvalitete, a Džeko to ima sve kombinovano.

Nekadašnji trener Željezničara, japanskog Džef junajteda i katarskog El-Karaitijata ističe da je Džeko heroj za sve Bosance i Hercegovce.

– Uvijek je ozbiljan i disciplinovan. Radio je na tome da dostigne najviše nivoe i pokazao da snovi mogu postati stvarnost ako vjeruješ u njih. Druga djeca su razmišljala o nekim drugim stvarima, a Džeko samo o fudbalu. Za nas je on praktično heroj.

Osim je smatra da je naš Dijamant ovoga ljeta odabrao pravi klub.

– Teško je bilo osvajati trofeje sa Romom. Roma je veliki klub, ali tek sa nekoliko titula. Gledao sam mnoge utakmice Džeke u Romi i osjećaj je bio da je samo on mogao promijeniti tok utakmice. Nije lako igrati u takvim okolonostima. U Interu ta priča može biti drugačija

Poredeći Džeku i bivšeg napadača Intera Romelua Lukakua konstatuje da su oni različiti su igrači.

Korea i i Martinez

– Lukaku gura loptu prema naprijed, trči, skače i zabija golove, a sa Edinom je lakše igrati. On uradi sav prljavi posao, ali zadrži i energiju za golove. Zna kako kreirati prostor, komunicirati sa saigračima, i sa Koreom (Joaquín Correa) i sa Lautarom (Martinez) se može slagati veoma dobro. 

I za kraj Osim je dodao i ovo:

– Edin je bio mršavo dijete odraslo u Bosni, a danas je fantastičan čovjek, ne samo vrhunski fudbaler.